Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς να καταλάβετε ότι το κινητό σας "κρυφακούει"...



Το ότι οι Big Tech εταιρίες μας παρακολουθούν λίγο-πολύ το γνωρίζουμε, ειδικά όταν εν γνώσει μας χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες τους μέσα από τις smart συσκευές μας (είτε είναι κινητά είτε έξυπνα ψυγεία). Ωστόσο μια επίσημη παραδοχή χτυπάει διαφορετικά, ειδικά όταν πρόκειται πρακτικά για παρακολουθήση των όσων λένε οι χρήστες και "πιάνει" το μικρόφωνο του smartphone σας. 

Έχετε πετύχει ποτέ να συζητάτε για ένα "χ" θέμα με κάποιον φίλο σας, π.χ. για τα παπούτσια που θέλετε να πάρετε ή μια συναυλία που θέλετε να πάτε και ξαφνικά λίγη ώρα μετά, βλέπετε στο κινητό ή το laptop σας μια Google διαφήμιση, που εμφανίζει το "τάδε eshop παπουτσιών" και το μοντέλο που ψάχνετε ή μια διαφήμιση ότι πωλούνται εισιτήρια για το live που λέτε να πάτε; Ακριβώς αυτό το φαινόμενο παραδέχτηκε πως συμβαίνει ένας media διαφημιστικός κολοσσός, με τη συνενοχή-συμβολή φυσικά εταιριών όπως Google, Meta, Amazon και Microsoft. 

Ο λόγος για την Cox Media Group (CMG), η οποία χρησιμοποιεί μια προηγμένη τεχνολογία όπου συλλέγει φωνητικές ηχογραφήσεις από κάθε smart συσκευή σε ένα σπίτι. Αυτή η ωμή παραδοχή έγινε χάρις σε μια ανεξάρτητη έρευνα της 404 Media, η οποία αποκάλυψε ότι σε μια παρουσίαση της CMG στις Google, Facebook και Amazon τον περασμένο Νοέμβριο του 2023, αναφέρθηκε στην τεχνολογία που παρακολουθεί πρακτικά τους χρήστες και την ενεργή ακρόασή τους ως "Voice Data" (φωνητικά δεδομένα).

Για τη συλλογή τους χρησιμοποιεί μάλιστα τεχνητή νοημοσύνη τόσο για τα δεδομένα όσο και για να παρακολουθεί τη διαδικτυακή συμπεριφορά των καταναλωτών/χρηστών. Σε μια από τις διαφάνειες μάλιστα η CMG γράφει απροκάληπτα ότι "Ναι, τα τηλέφωνά μας μάς ακούνε", εξηγώντας παρακάτω πως οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για αποτελεσματικότερη στοχευμένη διαφήμιση. 

"Στις περισσότερες στιγμές της ημέρας, υπάρχει μια έξυπνη συσκευή σε ακτίνα δύο ιντσών από εμάς. Αυτό σημαίνει ότι μια έξυπνη συσκευή βρίσκεται πιθανότατα σε απόσταση αναπνοής όταν συζητάμε με τον σύζυγό μας τα σχέδιά μας για το Σαββατοκύριακο, πόσο πολύ χρειαζόμαστε την ανακαίνιση της κουζίνας μας ή ποιο μοντέλο SUV είναι καλύτερο για την οικογένεια και τόσα άλλα. Όταν οι μικρές επιχειρήσεις γνωρίζουν ποιος τις χρειάζεται, μπορούν να στοχεύουν τις διαφημίσεις με αυξημένη ακρίβεια, να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα και να αυξάνουν το κοινό τους", αναφέρει η Cox Media Group. 

Στην παρουσίασή της δεν διευκρινίζει μέσα από ποιες συσκευές καταφέρνει να αντλεί όλα αυτά τα δεδομένα, όπως αν παράδειγμα δεν περιορίζεται στα smartphones και τα laptops, και επεκτείνεται σε συσκευές όπως έξυπνα ηχεία. 

Πώς να καταλάβετε ότι το κινητό σας "κρυφακούει"; 

Αν θέλετε να μην σας ακούει το δικό σας smartphone και να μαθαίνουν οι εταιρίες τι λέτε και τι συζητάτε, υπάρχει ένα βασικό tip τόσο για Android όσο και για iOS χρήστες. 

Καταρχήν στο iOS μπορείτε να βλέπετε στο πάνω μέρος του notification centre ότι το μικρόφωνό σας χρησιμοποιείται και από ποια συσκευή με μια ειδική πορτοκαλί ένδειξη, καθώς και αν αυτή έχει πρόσβαση και στην τοποθεσία σας. Αντίστοιχα στις Android συσκευές υπάρχει ένα πράσινο μικρόφωνο. (βλ. την παρακάτω εικόνα)

Προσοχή, όμως διότι αν "κόψετε" την πρόσβαση στο μικρόφωνο του smartphone σας σε εφαρμογές όπως το Instagram ή το Messenger, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα περιορίσετε την γενικότερη λειτουργία τους, όπως το ότι δε θα μπορείτε να στείλετε αρχεία βίντεο και ηχητικά μηνύματα.

Αν θέλετε να αποκλείσετε αυτές τις εφαρμογές από το να αποκτούν πρόσβαση όποτε θέλουν στο μικρόφωνό σας τότε ακολουθήστε τις εξής οδηγίες: 

Για iOS συσκευές: 

1. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις>Απόρρητο>Μικρόφωνο

2. Δείτε την λίστα των εφαρμογών που έχουν πρόσβαση στο μικρόφωνο και κλείστε τες από τον διακόπτη. 

Για Android συσκευές: 

1. Πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Εφαρμογές και Ειδοποιήσεις > Άδειες Εφαρμογών > Μικρόφωνο

2. Δείτε την λίστα των εφαρμογών που έχουν πρόσβαση στο μικρόφωνο και κλείστε τες από τον διακόπτη.


πηγη

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Translate