Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΝΤΟΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ προς ΕΦΟΡΙΑ, ΕΦΚΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΚΟΡΑΚΙΑ: ΤΕΛΕΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...

Τον απόλυτο εφιάλτη για την ελληνική οικονομία αποτελεί το ιδιωτικό χρέος, μια «κρυφή» πληγή που στέκεται σε μια κλωστή πριν σπάσει, με απρόβλεπτες συνέπειες...



Τα χρέη σε Εφορία, Ταμεία, τράπεζες και funds ξεπερνούν τα 370 δισ., που, αν συνυπολογιστούν στα 407 δισ. του συνολικού δημόσιου χρέους, τότε το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ΑΕΠ της χώρας πάνω από 3,5 φορές!

Συγκεκριμένα, το συνολικό ιδιωτικό χρέος (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) αγγίζει τα 371,3 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 11,% από το 2019, όταν ήταν 333 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι περίπου 224 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 60,4% του  συνολικού χρέους.

Αναλυτικά, το ιδιωτικό χρέος των 371,3 δισ. ευρώ κατανέμεται ως εξής:

Τα 107 δισ. ευρώ είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Το ποσό εμφανίζεται μειωμένο έναντι του 2023, καθώς μεσολάβησαν πολλές ρυθμίσεις στη διάρκεια του έτους και δόθηκαν νέες ευκαιρίες σε οφειλέτες που είχαν χάσει παλαιότερες ρυθμίσεις να ενταχθούν ξανά σε αυτές. Ως ανεπίδεκτες είσπραξης έχουν χαρακτηριστεί οφειλές 26,3 δισ. ευρώ, κυρίως επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει… εδώ και δεκαετίες.

Τα 47 δισ. ευρώ είναι χρέη 2,3 εκατομμυρίων οφειλετών (επαγγελματιών και επιχειρήσεων) προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ). Πέρυσι, οι οφειλές αυτές αυξήθηκαν περίπου 16%.

Τα 137 δισ. ευρώ αφορούν ενήμερα δάνεια που βρίσκονται στις τράπεζες.

Τα 61 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα» δάνεια τα οποία διαχειρίζονται οι servicers.

Οι servicers έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους επιπλέον δάνεια 10 δισ. ευρώ, τα οποία εξυπηρετούνται, έχουν «πρασινίσει» και επιχειρείται να πουληθούν ξανά στις τράπεζες.

Περίπου 12 δισ. ευρώ είναι τα «κόκκινα» δάνεια που εξακολουθούν να βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, καθυστερεί χαρακτηριστικά η διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού για την ενεργοποίησή του.

Πρόκειται για τον φορέα στον οποίο θα περνούν όλα τα ακίνητα των δανειοληπτών που κηρύσσουν πτώχευση και θα μπορούν να παραμείνουν σε αυτά καταβάλλοντας ενοίκιο στο σπίτι τους (για να αποφευχθούν και φαινόμενα εξώσεων) και να τα επαναγοράσουν ύστερα από 12 χρόνια.

Η πρώτη κατοικία

Αξίζει να σημειωθεί πως η μοναδική προστασία πρώτης κατοικίας αφορά μόνο τους δανειολήπτες που θα δηλώσουν πως προτίθενται να πτωχεύσουν και να παραχωρήσουν την κατοικία τους στον νέο φορέα.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, καθώς εκτιμάται πως έπειτα από συνεχείς παρατάσεις θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2025, δηλαδή με καθυστέρηση τουλάχιστον τεσσάρων ετών, χωρίς να είναι βέβαιο ακόμα ότι θα τηρηθεί και αυτό το χρονοδιάγραμμα.


πηγη

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Translate