Σελίδες

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Γιατι μολις ακουσαν οι Τουρκοι την ομιλια του Μητσοτακη στην ΔΕΘ, το Oruc Reis επεστρεψε στο λιμανι;

Η ενέργεια αποχώρησης του Oruc Reis ήρθε λίγο μετά την ομιλία του Μητσοτακη την οποία στην Άγκυρα θα άκουσαν με πολύ μεγάλη προσοχή αλλά και στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο στην Κύπρο που έστειλε πολλαπλά μηνύματα.



Όσον αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού είναι αρκετά σημεία τα οποία εκλαμβάνονται ως ελληνική υποχώρηση και ένδειξη συμφωνίας για να ξεκινήσει τελικά ο διάλογος.

Πρώτα και κύρια από το γεγονός ότι εκτός από τις αγορές οπλικών συστημάτων δισεκατομμυρίων δεν είπε απολύτως τίποτα για αμυντική συμφωνία με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής με την Γαλλία αλλά ούτε για απόκτηση γαλλικών φρεγατών.

Αυτό μαζί με την αποδοχή του πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο ότι επιδιώκουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία «για την επίλυση της ΜΕΙΖΟΝΟΣ διαφοράς μας», που δείχνει μετατόπιση από την θέση ότι «έχουμε μόνο μία διάφορα με την Τουρκία» συνέβαλαν όπως φαίνεται στην απόφαση αποκλιμάκωσης.

Όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχει έρθει όπως το συνηθίζει σε κάποιου είδους μυστική συμφωνία και ενέργειες ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Τουρκία να αποδεχτεί αποκλιμάκωση και έναρξη διαπραγματεύσεων αποδεχόμενοι πολλές διαφορές στα ελληνοτουρκικά.

Την ίδια στιγμή βέβαια δεν μπορεί να παραγνωριστεί και η μεγάλη διεθνή πίεση ο Ερντογάν να προχωρήσει πλέον σε αποκλιμάκωση αφού οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν του επέτρεψαν να παρουσιάσει ένα θερμό επεισόδιο στην Αν. Μεσόγειο. Τα πλοία του ΠΝ, τα γεράκια της ΠΑ και ο Στρατός Ξηράς στάθηκαν 35 ημέρες τώρα βράχοι που οι Τούρκοι έσπασαν τα μούτρα τους.

Η Ελλάδα σίγουρα και μένει να το μάθουμε το επόμενο διάστημα θα έχει κάποιες υποχωρήσεις, θα δώσει και πάλι δισεκατομμύρια σε πολλούς για εξοπλιστικά ώστε να εξαγοράσουμε στήριξη. Ας ελπίσουμε να μας βγει σε καλό στο τέλος.





πηγη