Σελίδες

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

ΩΩΩΩΩΧΧΧΧΧ....Υπουργος Επικρατείας: Αν δικαιωθουν οι συνταξιουχοι απ το ΣΤΕ, εχουμε σχεδιο ! ! !

Στις 10 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη δίκη στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με δηλώσεις στο «Ραντάρ» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, διαβεβαιώνει ότι αν το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώσει όσους έχουν κάνει προσφυγή, «έχουμε σχέδιο».

«Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και υπάρχει σχέδιο για τη διαχείριση της οποιασδήποτε ανατροπής στα δημοσιονομικά, η οποία θα προκληθεί», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και όπως πρόσθεσε, αν δικαιωθούν οι συνταξιούχοι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει περικοπές από προβλεπόμενα  κονδύλια, προκειμένου να μην εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό θα δημιουργήσει παράπλευρες συνέπειες στους δημοσιονομικούς μας στόχους, δηλαδή θα αναγκαζόμασταν να κάνουμε μια μόχλευση των δημοσιονομικών μας μεγεθών. Πρόκειται για ένα μεγάλο οικονομικό μέγεθος που θα μας οδηγήσει σε αναγκαία μετατροπή. Θα αναγκαστούμε να κάνουμε περικοπές από προβλεπόμενα κονδύλια για να αποκατασταθεί η ισορροπία σε σχέση με τη συμμόρφωσή μας με τις δικαστικές αποφάσεις. Είναι κάτι που μεσοπρόθεσμα θα μας δημιουργήσει δημοσιονομική αναταραχή, παρά ταύτα επειδή οι προβλέψεις τις οποίες έχουμε είναι θετικές, έχουμε την αίσθηση ότι  θα απορροφήσουμε τον κραδασμό», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Στην προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή δίκη του ΣτΕ, θα εξεταστούν οι διεκδικήσεις αναδρομικών για:

-Την περίοδο από 12/5/2016 και μέχρι 31/12/2018

-Την περίοδο από 1.1.2013 έως την 11.5.2016

Ο ΕΦΚΑ ουσιαστικά ζητά να μάθει αν οι εν λόγω περικοπές του 2012 μπορούν εν τέλει να κριθούν τώρα συνταγματικές εφόσον υποβληθεί ετεροχρονισμένα «εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη» που να αποδεικνύει την συνταγματικότητα των τότε μειώσεων.

Τα αναδρομικά που κρίνονται τώρα στο ΣτΕ αφορούν τις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015 :

-μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

-μείωση κατά 5% - 20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ

-μείωση στις επικουρικές από το πρώτο ευρώ κατά 10-20%.

-πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για τις κύριες και επικουρικές.

Η αγωγή που επέλεξε ο ΕΦΚΑ για να προσφύγει στο ΣτΕ έγινε από 46 συνταξιούχους του ΟΤΕ, οι οποίοι διεκδικούν από 5.600 έως 62.394 ευρώ ανάλογα με την απώλεια που είχε ο καθένας για 80 μήνες από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, οι οποίες κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Αναλυτικότερα:

-Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, τα οποία είχαν μειωθεί ήδη από το 2010 και μέτρησαν απώλειες στην επικουρική τους σύνταξη.

-Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, μέτρησαν απώλειες 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, είχαν έξτρα μειώσεις στην επικουρική, καθώς και μείωση 12% ειδικά για όσους λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ.






πηγη