Σελίδες

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας...

Φονιαδες των Λαων...



Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σήμερα Τετάρτη (20/11) σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας τα μέλη του Συμβουλίου ότι απέρριψαν κυνικά τις προσπάθειες επίτευξης συμβιβασμού.

Το 15μελές ΣΑ ψήφισε επί ενός σχεδίου ψηφίσματος που προτάθηκε από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου σε μια συνεδρίαση που ζητούσε «άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός» και χωριστά «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Μόνο οι ΗΠΑ καταψήφισαν το σχέδιο της απόφασης, χρησιμοποιώντας το βέτο τους ως μόνιμο μέλος του ΣΑ.

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο έλαβε 14 ψήφους υπέρ και μία κατά, είχε προκαλέσει εκ των προτέρων την οργή του Ισραήλ. Αυτό το κείμενο «δεν είναι παρά μια προδοσία», κατήγγειλε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον λίγο πριν από την ψηφοφορία, υπολογίζοντας στην Ουάσινγκτον να μπλοκάρει το ψήφισμα που θα σήμαινε για αυτόν «εγκατάλειψη» των ομήρων.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε πριν από την ψηφοφορία σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν μόνο ένα ψήφισμα που ζητά ρητά την άμεση απελευθέρωση ομήρων ως μέρος της κατάπαυσης του πυρός.

«Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, απλώς δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός που δεν απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η 13μηνη ισραηλινή πολεμική εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοτώσει σχεδόν 44.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του θύλακα.

Πριν την ψηφοφορία, η Βρετανία πρότεινε αλλαγές στο κείμενο του ψηφίσματος έτσι ώστε οι ΗΠΑ να το στήριζαν, αλλά αυτές οι αλλαγές απορρίφθησαν, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ορισμένα από 10 εκλεγμένα μέλη του ΣΑ ενδιαφέρονται περισσότερο για την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ παρά για συμβιβασμούς στο ψήφισμα, σημείωσε ο αξιωματούχος, κατηγορώντας τη Ρωσία και την Κίνα ότι ενθαρρύνουν αυτά τα μέλη.

«Η Κίνα συνέχισε να απαιτεί “σκληρότερη γλώσσα” και η Ρωσία φαίνεται να κινεί νήματα με ορισμένα (εκλεγμένα) από τα 10 μέλη», συνέχισε ο αξιωματούχος.

Από την έναρξη του πολέμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πασχίζει να καταλήξει σε κάποια ομοφωνία, αλλά ψηφίσματα μπλοκάρονται τις περισσότερες φορές από αμερικανικά, αλλά και ρωσικά και κινεζικά βέτο.


πηγη