Νέα λίστα με τα κρίσιμα φάρμακα που πρέπει να αποθηκεύσουν τα κράτη σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης» από ακτινοβολία ή πυρηνική ενέργεια έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή (27/1) ο ΠΟΥ, «φουντώνοντας» τα ερωτήματα για το πόσο κοντά θα μπορούσε να είναι μια πυρηνική απειλή...
«Πλέον δεν μιλάμε για έναν υβριδικό πόλεμο Ρωσίας-Δύσης, αλλά για σχεδόν πραγματικό», είχε δηλώσει εν τω μεταξύ πριν από λίγες ημέρες ο Ρώσος Υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρρόφ, την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία.
Ο Οργανισμός έδωσε παράλληλα συμβουλές για την κατάλληλη διαχείριση των εν λόγω φαρμάκων. Τα αποθέματα περιλαμβάνουν φάρμακα που είτε προλαμβάνουν ή μειώνουν την έκθεση σε ακτινοβολία είτε θεραπεύουν τραυματισμούς μόλις συμβεί η έκθεση.
Σημειώνεται, ότι η δημοσίευση αυτή αντικαθιστά την έκθεση του ΠΟΥ του 2007, σχετικά με την ανάπτυξη εθνικών αποθεμάτων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ραδιενέργεια. Περιλαμβάνει ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τη φόρμουλα αποθεμάτων με βάση τις εξελίξεις στην ιατρική έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας την τελευταία δεκαετία.
«Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας, οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε ακτινοβολία σε δόσεις που κυμαίνονται από αμελητέες έως απειλητικές για τη ζωή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαθέσουν θεραπείες για όσους έχουν ανάγκη – γρήγορα», δήλωσε η Δρ Μαρία Νέιρα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, Διεύθυνση Υγιειτέρων Πληθυσμών.
«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να προστατεύσουν την υγεία των πληθυσμών και να ανταποκριθούν άμεσα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό περιλαμβάνει έτοιμες προμήθειες φαρμάκων που σώζουν ζωές που θα μειώσουν τους κινδύνους και θα θεραπεύσουν τραυματισμούς από ακτινοβολία», πρόσθεσε.
Ο ΠΟΥ περιγράφει ότι ένα εθνικό απόθεμα περιλαμβάνει συνήθως ΜΑΠ, κιτ τραυμάτων, υγρά, αντιβιοτικά και παυσίπονα.
Ωστόσο, ο οργανισμός υγείας δήλωσε επίσης ότι: «Πολλές χώρες, ωστόσο, εξακολουθούν να στερούνται τα βασικά στοιχεία της ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω ακτινοβολίας».
Μια λίστα για έκτακτη ανάγκη ακτινοβολίας θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα φάρμακα:
Σταθερό ιώδιο, που χορηγείται για την πρόληψη ή τη μείωση της έκθεσης του θυρεοειδούς σε ραδιενεργό ιώδιο,
χηλικούς παράγοντες διακοσμήσεως άμμου (μπλε της Πρωσίας, που εφαρμόζεται για την απομάκρυνση του ραδιενεργού καισίου από τον οργανισμό και ασβέστιο/ψευδάργυρο-DTPA που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της εσωτερικής μόλυνσης με ραδιονουκλίδια τρανσουρανίου),
κυτταροκίνες που χρησιμοποιούνται για τον μετριασμό της βλάβης του μυελού των οστών, σε περίπτωση οξέος συνδρόμου ακτινοβολίας (ARS) και
φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία εμετών, διάρροιας και λοιμώξεων.
Οι αναδυόμενες θεραπείες και τα αντίμετρα που συζητούνται επίσης στην έκθεση δίνουν εικόνα για τα μελλοντικά ιατρικά αντίμετρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση των ασθενών που έχουν εκτεθεί υπερβολικά σε ακτινοβολία
Ειδικότερα, οι μελέτες που εντοπίζουν νέες κυτταρικές και μοριακές οδούς και μέσα χορήγησης φαρμάκων μπορούν να αξιοποιηθούν για νέες θεραπείες και νέα προϊόντα για χρήση κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας.