Σελίδες

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Ο επικεφαλnς της σκλnρnς γραμμnς του κoμματoς Rasmus Paludan δεσμεύεται vα καiει kοράvια κάθε Παρασκευn....

Εκτός από το ότι η υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ μπήκε στον πάγο εν μέσω σκληρής ρητορικής από την Τουρκία, η εμπρηστική ενέργεια που αφορά το πιο σεβαστό κείμενο του Ισλάμ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον μουσουλμανικό κόσμο στο σύνολό του, οδηγώντας σε εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των σουηδικών προϊόντων....



Ο ηγέτης του δανέζικου δεξιού κόμματος Σκληρή Γραμμή και συνήθης καυστικός του Κορανίου Ράσμους Παλουντάν υποσχέθηκε στην Άγκυρα ότι θα καίει αντίγραφα του ιερού βιβλίου του Ισλάμ μπροστά από την τουρκική πρεσβεία «κάθε Παρασκευή» έως ότου η Σουηδία λάβει άδεια πρόσβασης στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, η Άγκυρα διέκοψε τις τριμερείς διαπραγματεύσεις του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία- τις κατήγγειλε ως «χωρίς νόημα», επικαλούμενη τη διαμαρτυρία του Παλουντάν στη Στοκχόλμη, κατά τη διάρκεια της οποίας κάηκε ένα αντίγραφο του Κορανίου, αφήνοντας τις προσφορές των χωρών για το ΝΑΤΟ να κρέμονται στον αέρα.

Ο Παλουντάν, του οποίου το περιθωριακό κόμμα κινείται με μια αντι-ισλαμική ατζέντα και την υπόσχεση να απαγορεύσει κάθε μη δυτική μετανάστευση, επανέλαβε ότι οι ενέργειές του αποτελούν άσκηση της ελευθερίας του λόγου. Τα τελευταία χρόνια, ο Παλουντάν έχει καταστήσει το κάψιμο και την αλλοίωση αντιγράφων του Κορανίου αναπόσπαστο μέρος του πολιτικού του ρεπερτορίου.

«Θα διακηρύξω ότι γι’ αυτό φταίει ο Ερντογάν. Τώρα που δεν θέλει να αφήσει τη Σουηδία να μπει στο ΝΑΤΟ, πρέπει να του διδάξω την ελευθερία του λόγου μέχρι να το κάνει. Όπως το βλέπω εγώ, ο Ερντογάν είναι ένας ψεύτης. Όταν λέει ότι φταίει κάποιος άλλος, δεν ξέρει πώς λειτουργεί η αιτιότητα», δήλωσε ο Παλουντάν στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Ομολογουμένως, σκοπεύει να κάψει τρία Κοράνια αυτή την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη – ένα έξω από την τουρκική πρεσβεία, ένα κοντά σε ένα τζαμί και ένα κοντά στη ρωσική πρεσβεία. Σε αντίθεση με τη Σουηδία, ο Paludan δεν χρειάζεται άδεια στη Δανία, αλλά πρέπει να ενημερώσει τις αρχές 24 ώρες πριν από την πραγματοποίηση μιας ενέργειας.

Ο Παλουντάν υποσχέθηκε επίσης ότι «δεν θα ξανακάψει ποτέ στη ζωή του Κοράνι μπροστά από την τουρκική πρεσβεία» μόλις η Σουηδία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ.

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ καθυστερεί εν μέσω εσωτερικών διενέξεων

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ήδη βεβαρημένες συνομιλίες της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ περιπλέχθηκαν περαιτέρω από προβοκάτσιες υψηλού προφίλ, μεταξύ των οποίων και μια όπου ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν κρεμάστηκε στη Στοκχόλμη και ένας διαγωνισμός γελοιογραφίας διοργανώθηκε από μια σουηδική εφημερίδα για να χλευάσει τον Τούρκο ηγέτη.

Εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων στην Τουρκία και στον μουσουλμανικό κόσμο γενικότερα, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον προσπάθησε να συμφιλιωθεί και καταδίκασε το κάψιμο του Κορανίου, προσφέροντας παράλληλα τη «συμπάθειά» του σε όλους τους προσβεβλημένους μουσουλμάνους. Τόνισε επίσης τη σημασία της ταχύτερης δυνατής ένταξης στο ΝΑΤΟ και κάλεσε σε διάλογο με την Τουρκία.

Η προηγούμενη προθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες για να ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης εξαγωγών όπλων και της έκδοσης ατόμων που βρίσκονται στη λίστα επιθυμιών της Άγκυρας, έχει εξοργίσει την αριστερή αντιπολίτευση και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι χειρισμοί της στο «Κορανιγκάτ» προκάλεσαν την οργή των ίδιων των συμμάχων της, των Σουηδών Δημοκρατών, οι οποίοι, ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, παρέχουν βασική στήριξη στην κυβέρνηση μειοψηφίας που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Αρχικά, ο ηγέτης των Σουηδοδημοκρατών Τζίμι Άκεσον κατακεραύνωσε τον Τούρκο ηγέτη ως «ισλαμιστή δικτάτορα» και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην το παρακάνει προσπαθώντας να τον ικανοποιήσει – ένα νεύμα στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κρίστερσον που στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει αδύνατες ορισμένες από τις απαιτήσεις του Ερντογάν. Στη συνέχεια, ο Ρίτσαρντ Γιόμσοφ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής δικαιοσύνης και κομματικός σύντροφος του Άκεσον, τόλμησε να πει ότι η συγγνώμη του πρωθυπουργού ήταν μια γέφυρα πολύ μακριά και ότι χρειαζόταν πιο σθεναρή δράση για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να το κάνετε, αλλά μπορείτε να το κάνετε και να αναστατωθούν, οπότε πυρπολήστε άλλα εκατό [Κοράνια] τότε», δήλωσε ο Jomshof στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι εθνικοσυντηρητικοί Σουηδοί Δημοκράτες δεν είχαν καμία σχέση με το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, παρόλο που ένας δημοσιογράφος με διασυνδέσεις με το κόμμα πλήρωσε την άδεια του Παλουντάν για τη διαδήλωση.

Παρεμπιπτόντως, παρόμοια προσέγγιση εξέφρασαν και οι αρχηγοί των Σουηδοδημοκρατών, οι Πράσινοι. Η εκπρόσωπός τους, Marta Stenevi, υποστήριξε πλήρως το δικαίωμα του Paludan στην εμπρηστική δράση και κάλεσε την κυβέρνηση να υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου.

Ωστόσο, οι συνέπειες του καψίματος του Κορανίου μπορεί να φτάσουν ακόμη πιο μακριά από την αδιέξοδη υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ. Το Πανεπιστήμιο Al-Azhar στο Κάιρο, γνωστό ως το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα των σουνιτών μουσουλμάνων, κάλεσε σε παγκόσμιο μποϊκοτάζ των σουηδικών προϊόντων, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή οικονομική ζημία στις σουηδικές εταιρείες.


πηγη