Σελίδες

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Πρoεκλoγικα τερτiπια τα περi δισεκατoμμυρiων kυβικωv αερioυ....

 Αβραάμ Ζεληλίδης για εξορύξεις: “Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει τρυπάνι”...



“Εδώ και 30 χρόνια ασχολούμαι με το θέμα των υδρογονανθράκων, ξεκινώντας από την περιοχή των Γρεβενών που την έχουν ξεχάσει όλοι τώρα και στο χερσαίο τμήμα και τώρα είμαστε στη θαλασσα” ανέφερε μιλώντας στον Focus FM και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Υδρογονανθράκων, Αβραάμ Ζεληλίδης.

“Εδώ και μία εβδομάδα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός οτι ήρθε η Exxonmobil και ξεκινάει τις τρισδιάστατες απεικονίσεις, επειδή δημιουργήθηκαν κάποιες εντυπώσεις (περισσότερο από τους δικούς μου σχολιασμούς, ότι είμαι επιφυλακτικός κλπ) τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ οτι οι δημοσιογράφοι στα μεγάλα ΜΜΕ, στις ερωτήσεις που κάνουν στους συναδέλφους και φίλους μου, δεν αναφέρονται στο εάν έχουν να σχολιάσουν κάτι για τη δήλωση του πρωθυπουργού. 

Ρωτούν αν υπάρχουν κοιτάσματα, έχοντας ξεχάσει τις λεπτομέρειες, για το εάν τα θέλουμε ή οχι. Εγώ, ό,τι κι αν με ρωτούν, ξεκινώ με το αφήγημα του πρωθυπουργού”, σημείωσε.

“Αν ανοίξουμε τη σύμβαση που έχει υπογράψει η Exxon η Total τότε και τα ΕΛΠΕ μαζί με την κυβέρνηση, θα βλέπατε ότι τα πρώτα 2-3 χρόνια θα κάνουμε σεισμικές έρευνες.

Προηγούνται οι δισδιάστατες, εντοπίζονται οι στόχοι και μετά πάμε να τους δούμε τρισδιάστατα για να υπολογίσουμε τον όγκο και την ποιότητα του κοιτάσματος. 

Σαν πρώτη απάντηση λοιπόν, η Exxon υλοποιεί συμβατικές υποχρεώσεις, θα το έκανε έτσι κι αλλιώς. Γιατί σήμερα; Γιατί κατάφερε ο πρωθυπουργός να φέρει την Exxon; 

Μα η Exxon είναι εδώ από τον Ιούλιο του 2019. Αυτό που έπρεπε να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι να εξηγήσει γιατί 3,5 χρόνια, η Exxon δε το έκανε. 

Και η απάντηση είναι, γιατί όταν ξεκίνησε να υλοποιήσει αυτο το θέμα, υπήρξαν προσφυγές της WWF στο ΣτΕ και μπήκε φρένο στις έρευνες”, τόνισε ο ίδιος.



πηγη