Σελίδες

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Bαριά επιπλoκn από τov εμβoλιασμo κατέγpαψαv γιατρoi τoυ voσoκoμεioυ Aλεξαvδρoυπoλεως....

Η δημοσίευση είναι εξειδικευμένη εργασία νευρολόγων ιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολεως...



Παραθέτουμε την δημοσίευση σε μετάφραση για όποιον θελήσει να διαβάσει τις εξειδικευμένες ιατρικές λεπτομέρειες.

Τα σημεία στα οποία εμείς, οι μη ειδικοί, στεκόμαστε και προβληματιζόμαστε είναι τα εξής.

1. Το ιατρικό του ιστορικό ήταν κατά τα άλλα αδιάφορο. Δεν αναφέρθηκαν ούτε παράγοντες αγγειακού κινδύνου ούτε σωματική καταπόνηση ή κινήσεις υπερκάμψης/έκτασης της πλάτης πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

2. Τα συμπτώματά του ξεκίνησαν 20 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου mRNA COVID-19.

3. Επομένως, υποθέτουμε ότι στον ασθενή μας, ο εμβολιασμός μπορεί να έχει επισπεύσει τη θρομβωτική διαδικασία, οδηγώντας τελικά σε εγκεφαλικό επεισόδιο της σπονδυλικής στήλης. Τα θρομβωτικά επεισόδια μετά την έκθεση στον εμβολιασμό για τον COVID σχετίζονται κυρίως με το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19 και ο υποτιθέμενος μηχανισμός είναι παρόμοιος με αυτόν της θρομβοπενίας που προκαλείται από ηπαρίνη, με τη συμμετοχή αντισωμάτων κατά του παράγοντα 4 του αιμοπεταλίου.

4. Αντίθετα, στην περίπτωση εμβολίων που βασίζονται σε mRNA, όπως το εμβόλιο mRNA COVID-19, ο υποτιθέμενος μηχανισμός περιλαμβάνει μετάφραση μιας πρωτεΐνης ακίδας που ενισχύει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και την ενεργοποίηση της εναλλακτικής οδού συμπληρώματος [ 9 ]. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη (!!?) αναφερόμενη περίπτωση ισχαιμίας του νωτιαίου μυελού μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Δεδομένου ότι το φάσμα των νευρολογικών συνεπειών σε σχέση με τη μόλυνση και τον εμβολιασμό COVID-19 διευρύνεται συνεχώς, η αυξημένη ευαισθητοποίηση μεταξύ των κλινικών γιατρών θα βοηθήσει στην ακριβή αξιολόγηση του επιπολασμού και τη διεξαγωγή μελετών μεγαλύτερης κλίμακας παρέχοντας εικόνα για τους παθογενετικούς μηχανισμούς.

5. Μας κάνει επίσης εντύπωση το γεγονός πως αυτού του είδους η δημοσίευση, που ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΑΜΕΣΑ ΟΛΟΥΣ δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο παρουσίασης απ τους γιατρούς προς τους συμπολίτες μας στη Θράκη, σε κάποιο τοπικό ή και πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ.

Βάλτε τώρα με το μυαλό σας, όλους αυτούς τους αιφνίδιους θανάτους που βλέπουμε κάθε μέρα γύρω μας, σε πόσους γίνεται τέτοιου είδους ιατρική γνωμάτευση σε σχέση πάντα με τη δράση των εμβολίων και για πόσους έχουμε στέρεα και πειστικά αποτελέσματα αναφορικά με την αιτία θανάτου.

Η ισχαιμία του νωτιαίου μυελού που περιπλέκει τον εμβολιασμό BNT162b2 mRNA COVID-19

Αγγελική Φωτιάδου ,

Δημήτριος Τσίπτσιος ,

Σοφία Κιτμερίδου ,

Ελένη Μαυράκη &

Ιωάννης Ηλιόπουλος 

Αγαπητέ αρχισυντάκτη,

Από τον Δεκέμβριο του 2019, ο κόσμος αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) που προκαλείται από το νέο σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊός 2 (SARS – CoV – 2). Εκτός από την πνευμονική νόσο, ο COVID-19 έχει επίσης συνδεθεί με διάφορες νευρολογικές επιπλοκές, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η εγκάρσια μυελίτιδα [ 1 ]. 

Στο πλαίσιο της λοίμωξης SARS – CoV – 2, το οξύ εγκεφαλικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο έχει αποδοθεί σε παράγοντες όπως η ανοσο-μεσολαβούμενη υπερπηκτικότητα [ 2 ], ενώ η δυσλειτουργία του νωτιαίου μυελού περιλαμβάνει κυρίως απομυελίνωση [ 1 ]. Αν και περιπτώσεις νωτιαίου εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζονται με SARS – CoV -2 λοιμώξεις περιγράφονται στη βιβλιογραφία [ 1 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 ], ανάλογες περιπτώσεις με προηγούμενο εμβολιασμό κατά του COVID-19 λείπουν.

Αναφορά υπόθεσης

Ένας 59χρονος άνδρας εισήχθη στο Νευρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης λόγω έναρξης οξείας αδυναμίας του δεξιού κάτω άκρου συνοδευόμενη από κοιλιακό άλγος, που εξελίχθηκε σε παραπληγία μέσα σε περίπου 10 ώρες.

Τα συμπτώματά του ξεκίνησαν 20 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου BNT162b2 mRNA COVID-19.

Το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα PCR για SARS-CoV-2 ήταν αρνητικό.

Το ιατρικό του ιστορικό ήταν κατά τα άλλα αδιάφορο. Δεν αναφέρθηκαν ούτε παράγοντες αγγειακού κινδύνου ούτε σωματική καταπόνηση ή κινήσεις υπερκάμψης/έκτασης της πλάτης πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Κατά την εισαγωγή του, ήταν αιμοδυναμικά σταθερός, άπυρετος και χωρίς σημάδια μηνιγγικού ερεθισμού. Η κινητική εξέταση αποκάλυψε παραπληγία (βαθμός MRC 0/5), ενώ τα τενοντιακά αντανακλαστικά των κάτω άκρων απουσίαζαν και οι πελματιαίες αποκρίσεις ήταν ουδέτερες αμφοτερόπλευρα.

Ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης και του εντέρου χάθηκε επίσης. Παρατηρήθηκε πλήρης απώλεια ελαφριάς αίσθησης αφής και τσιμπήματος κάτω από το επίπεδο Τ7. Αντίθετα, η αίσθηση δόνησης των κάτω άκρων και η ιδιοδεκτικότητα ήταν άθικτες. Η εξέταση του ανώτερου φλοιού, της παρεγκεφαλίδας, του άνω άκρου και του κρανιακού νεύρου ήταν φυσιολογική.

Πραγματοποιήθηκε επείγουσα μαγνητική τομογραφία θωρακικού νωτιαίου μυελού και έδειξε μη συνεχόμενες εστίες πρόσθια εντοπισμένης υπερέντασης Τ2 που εκτείνονται από το επίπεδο Τ6 έως τον μυελό κώνο, ενώ οι αξονικές εικόνες Τ2 αποκάλυψαν χαρακτηριστικό «σημάδι με τα μάτια της κουκουβάγιας» (Εικ.  1 ). Δεν υπήρχαν ενδείξεις συμπιεστικής μυελοπάθειας ή εμφράγματος του σπονδυλικού σώματος. Δεν πραγματοποιήθηκαν αλληλουχίες DWI σπονδυλικής στήλης ή αγγειογραφία.

Οβελιαία ( Α ) και αξονική ( Β ) μαγνητική τομογραφία T2W που καταδεικνύουν πρόσθια εντοπισμένη υπερένταση που εκτείνεται από το επίπεδο Τ6 έως τον μυελό κώνο και αμφοτερόπλευρες συμμετρικές κυκλικές εστίες υψηλού σήματος στα κύτταρα του πρόσθιου κέρατος του νωτιαίου μυελού, γνωστές ως κουκουβάγια ή φιδίσια μάτια ή σημάδι τηγανητό-αυγό, αντίστοιχα

Η ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) συμπεριλαμβανομένου αριθμού και διαφορικών λευκών αιμοσφαιρίων, αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, πρωτεΐνη, γλυκόζη, δείκτη IgG, ολιγοκλωνικές ζώνες, χρώση Gram, βακτηριακή καλλιέργεια, ιό ανεμευλογιάς-ζωστήρα, ιό Epstein-Barr και PCR κυτταρομεγαλοϊού δεν ήταν αξιοσημείωτη. . Ο έλεγχος γλυκοπρωτεΐνης αντι-μυελίνης ολιγοδενδροκυττάρων και αντι-ακουαπορίνης-4 ήταν επίσης φυσιολογικοί.

Λαμβάνοντας υπόψη (α) την έλλειψη κλινικού ιστορικού που να δείχνει τραυματική μυελοπάθεια, (β) το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη νευρολογικού ναδίρ (< 12 ώρες), (γ) την απουσία ευρημάτων μαγνητικής τομογραφίας που υποδηλώνουν συμπιεστική μυελοπάθεια, (δ) τυπική μαγνητική τομογραφία (“κουκουβάγια” σημάδι των ματιών» στην Τ2 αξονική και διαμήκη εκτεταμένη βλάβη στις οβελιαίες εικόνες Τ2) και (ε) μη φλεγμονώδη ευρήματα του ΕΝΥ, ο ασθενής μας πληρούσε πιθανά διαγνωστικά κριτήρια αυθόρμητης ισχαιμίας του νωτιαίου μυελού που προτείνονται από τους Zalewski et al. [ 8 ].

Οι αξονικές τομογραφίες θωρακοκοιλίας και οπισθοπεριτοναϊκής τομογραφίας απέκλεισαν την παρουσία ανευρύσματος αορτής. Η εξέταση για το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμπεριλαμβανομένου του διαθωρακικού υπερηχογραφήματος καρδιάς, του προφίλ λιπιδίων και των συστηματικών εργαστηριακών ερευνών για αυτοάνοσες και νεοπλασματικές νόσους ήταν φυσιολογική

 Στο πάνελ πήξης, παρατηρήθηκε αύξηση τόσο του ινωδογόνου (540 ng/ml) όσο και των D-διμερών (849 ng/ml), ενώ τα επίπεδα των παραγόντων V, VII και VIII και των πρωτεϊνών C και S ήταν φυσιολογικά. Ο ασθενής πήρε εξιτήριο για αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία σε μονάδα αποκατάστασης με κλίμακα βλαβών της Αμερικανικής Ένωσης Σπονδυλικής Κάκωσης (ASIA) βαθμού Β. Σε παρακολούθηση 8 μηνών, η κλίμακα βλάβης ASIA βελτιώθηκε στον βαθμό C.


πηγη