Ο Λίβανος έχει προειδοποιήσει ότι μια θανατηφόρα επιδημία χολέρας «εξαπλώνεται γρήγορα», με τα κρούσματα να αυξάνονται μετά την εξάπλωση της λοιμώδους νόσου από τη γειτονική Συρία ....
Το ξέσπασμα στην οικονομικά κατεστραμμένη χώρα, που έχει αφήσει τουλάχιστον πέντε νεκρούς, είναι το πρώτο από το 1993 . Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους οικονομικούς και πολιτικούς αγώνες της χώρας, οι οποίοι έχουν αφήσει τους πολίτες με φτωχές και κατεστραμμένες υποδομές υγιεινής.
«Η επιδημία εξαπλώνεται γρήγορα στον Λίβανο», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο υπηρεσιακός υπουργός Δημόσιας Υγείας Φιράς Αμπιάντ.
Από τις 6 Οκτωβρίου, ο Λίβανος έχει καταγράψει 169 κρούσματα χολέρας, σχεδόν τα μισά από αυτά τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Η τελευταία κρίση έρχεται μετά από τρία χρόνια άνευ προηγουμένου οικονομικών δυσχερειών στον Λίβανο και την αδυναμία ελέγχου των πορωδών συνόρων με τη γειτονική κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία , όπου το ξέσπασμα εξαπλώνεται μετά από περισσότερο από μια δεκαετία πολέμου.
Ο Abiad είπε ότι το πρώτο κρούσμα στον Λίβανο καταγράφηκε στις 5 Οκτωβρίου στην αγροτική περιοχή του βόρειου Λιβάνου Akkar και ότι ο ασθενής, Σύρος υπήκοος, λάμβανε θεραπεία και σε σταθερή κατάσταση.
Πρόσθεσε ότι, ενώ η «συντριπτική πλειοψηφία» των κρουσμάτων ήταν Σύροι πρόσφυγες, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι «έχουν αρχίσει να παρατηρούν αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των Λιβανέζων».
Ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη πληγεί από τη φτώχεια και ζουν σε πολυσύχναστους καταυλισμούς εκτοπισμένων που δεν διαθέτουν τρεχούμενο νερό ή συστήματα αποχέτευσης – πολύ πριν ξεκινήσει η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου.
«Η έλλειψη υγιεινής καθιστά τους πολυσύχναστους καταυλισμούς σε περιοχές υψηλού κινδύνου», δήλωσε η Zeina Khodr του Al Jazeera, η οποία αναφέρει από το Akkar στο Λίβανο.
«Τα κρούσματα δεν περιορίζονται πλέον σε καταυλισμούς που συνορεύουν με τη Συρία, αλλά από τότε έχουν εξαπλωθεί σε φτωχές περιοχές όπου το πόσιμο νερό είναι ευρέως μολυσμένο και μερικές φορές αναμιγνύεται με λύματα».
Η χολέρα γενικά προσβάλλεται από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό και προκαλεί διάρροια και έμετο.
Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί σε κατοικημένες περιοχές που δεν διαθέτουν κατάλληλα δίκτυα αποχέτευσης ή πόσιμο νερό από το δίκτυο.
Ο Abiad είπε ότι το μολυσμένο νερό χρησιμοποιήθηκε για τη γεωργία, μεταδίδοντας την ασθένεια στα φρούτα και τα λαχανικά.
Η υδάτινη υποδομή του Λιβάνου είναι επίσης εγκαταλειμμένη και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει πληγεί σκληρά από μια τριετή οικονομική κρίση και την έκρηξη του λιμανιού της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020 που κατέστρεψε ζωτικής σημασίας ιατρικές υποδομές στην πρωτεύουσα.
Παρά την ανθρωπιστική βοήθεια από χώρες δωρητές, ο Abiad είπε ότι ο τομέας θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει ένα ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας.
Ο ποταμός Ευφράτης πιστεύεται ότι είναι η πηγή της πρώτης υδάτινης επιδημίας ασθένειας στη Συρία από το 2009, αλλά η χολέρα έχει εξαπλωθεί από τότε σε όλη τη χώρα, με χιλιάδες ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα να αναφέρονται.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη , σχεδόν τα δύο τρίτα των σταθμών επεξεργασίας νερού στη Συρία, τα μισά αντλιοστάσια και το ένα τρίτο των πύργων νερού έχουν υποστεί ζημιές.
Ο ΠΟΥ συμβουλεύει τη χρήση μιας δόσης εμβολίου χολέρας λόγω ελλείψεων
Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εταίροι του συνέστησαν στις χώρες να στραφούν προσωρινά στη χρήση μιας δόσης του εμβολίου κατά της χολέρας αντί για δύο λόγω έλλειψης εφοδιασμού καθώς τα κρούσματα αυξάνονται παγκοσμίως.
Σε δήλωση την Τετάρτη, η υπηρεσία του ΟΗΕ και οι εταίροι που περιλαμβάνουν τη UNICEF και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνου ανέφεραν ότι μια δόση εμβολίου έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αναχαίτιση των επιδημιών «παρόλο που τα στοιχεία για την ακριβή διάρκεια προστασίας είναι περιορισμένα» και φαίνεται να είναι χαμηλότερη στα παιδιά.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε ότι τα κρούσματα σε 29 χώρες φέτος ασκούν «άνευ προηγουμένου πίεση» στην περιορισμένη προσφορά εμβολίων στον κόσμο. Είπε ότι οι αρχές θα πρέπει να επιδιώξουν να κλιμακώσουν την παραγωγή εμβολίων και ότι «το δελτίο πρέπει να είναι μόνο μια προσωρινή λύση».
Η χολέρα μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αλλά πολλοί από τους μολυσμένους δεν θα έχουν καθόλου ή θα έχουν ήπια συμπτώματα.
Μπορεί γενικά να αντιμετωπιστεί εύκολα με από του στόματος διάλυμα επανυδάτωσης, αλλά πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν ενδοφλέβια υγρά και αντιβιοτικά, είπε ο ΠΟΥ.
Σε όλο τον κόσμο, η ασθένεια επηρεάζει από 1,3 εκατομμύρια έως τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, σκοτώνοντας μεταξύ 21.000 και 143.000.