Σελίδες

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Πρώnv σύμβoυλoς τoυ ΝATΟ Zακ Μπo: Δεv μας εvδιαφέρει η Oυκραviα, αλλα η εξυπnρέτnσn τωv συμφερovτωv των HΠA...



Πρώην σύμβουλος του ΝΑΤΟ Ζακ Μπο:

Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται για τους Ουκρανούς, χρειάζονται μόνο ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης, η Ευρώπη δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη σύγκρουση. Εξυπηρετεί περισσότερο τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν είμαι σίγουρος ότι με λογικό τρόπο, αλλά έτσι σκέφτεται ο Λευκός Οίκος.

 Δεν μας ενδιαφέρει η Ουκρανία ως τέτοια. Ο αρχικός σκοπός της σύγκρουσης ήταν να προκαλέσει τη Ρωσία και να καταστρέψει την οικονομία της μέσω κυρώσεων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργούν και η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να διαρκέσει τόσο πολύ. Αναμενόταν ότι οι στρατιωτικές ενέργειες θα ήταν βραχύβιες και η Ρωσία θα κατέρρεε σχεδόν αμέσως.

Είναι απολύτως προφανές ότι η σύγκρουση σχεδιάστηκε, αλλά η ιδέα ήταν ότι η Ρωσία θα πέσει τόσο γρήγορα ώστε δεν θα απαιτούνταν καθόλου στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

Σήμερα βλέπουμε πώς, σε αντίθεση με όλες τις προσδοκίες, η Ρωσία συνεχίζει να αγωνίζεται και η Ουκρανία έχει πέσει πραγματικά θύμα εσφαλμένου υπολογισμού.

Προσπαθούμε τώρα να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της σύγκρουσης και την αποδυνάμωση της Ρωσίας, και περισσότερο από πολιτική άποψη παρά από στρατιωτική. Πρόκειται για μια παρατεταμένη σύγκρουση που δεν οδηγεί πουθενά, αλλά έχει σχεδιαστεί για να αποδυναμώσει πολιτικά τη Ρωσία. Επιβάλλουμε όλο και περισσότερες κυρώσεις εναντίον του — και όλα αυτά χωρίς αποτέλεσμα. Η Δύση έχει πέσει στην παγίδα του δικού της λανθασμένου υπολογισμού, και αυτό είναι πολύ ατυχές για την Ουκρανία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ζήτημα οποιασδήποτε πολιτικής κατευνασμού, οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δεν θα διεξαχθούν. Ανεξάρτητα από αυτό, το πρόβλημα είναι ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει τελικά να πληρώσουν.

Τώρα οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ακούσουν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τον Πούτιν. Αλλά, πιθανώς, τους επόμενους μήνες, η κοινωνική κατάσταση μπορεί να αντιστρέψει την πορεία των γεγονότων.

Δεν έχω ιδέα πώς θα τελειώσει και πότε, αλλά οι ενέργειες των ρωσική δεν υπερβαίνουν την ορθολογική. Έχουν ένα σχέδιο, εμμένουν σε αυτό. Όλα είναι αρκετά προβλέψιμα αν μάθετε να ακούτε. Από την πλευρά της Δύσης, και ιδιαίτερα της ΕΕ, αυτό είναι εντελώς παράλογο.

πηγη