Δεν έχει σημασία η ουσία, ο επικοινωνιακός τίτλος μετράει: «Φεύγει η ρήτρα αναπροσαρμογής». Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό και τι θα συμβεί, θα το δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους, που δεν θα ξέρουν από που να φύγουν και προς τα που να πάνε...
Οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας και στην εμπορική πολιτική των εταιρειών ενέργειας, υποτίθεται ότι φέρνει τη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Πριτς! Δεν καταργείται, απλά πλέον οι εταιρείες προμήθειας “θα προσαρμόζουν άμεσα την τιμή της κιλοβατώρας στην οριακή τιμή συστήματος”. Δηλαδή, θα ενσωματώνεται στην κιλοβατώρα.
Τι άλλη μακακία μας λένε; “Οι αλλαγές στην τιμή της κιλοβατώρας θα γίνονται σε μηνιαία βάση και ο καταναλωτής θα μπορεί κάθε μήνα να αναζητά και να βρίσκει τη φθηνότερη τιμή και να αλλάζει πάροχο”.
Δηλαδή ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε μια σύμβαση με συγκεκριμένη τιμή κιλοβατώρας και σε αυτή την τιμή εφαρμοζόταν η ρήτρα αναπροσαρμογής για να προσθέσει την επίπτωση της όποια αύξησης είχε η οριακή τιμή συστήματος, πλέον αυτό δεν θα το κάνει η ρήτρα, αλλά η όποια αύξηση θα εμφανίζεται κατευθείαν στην τιμή της κιλοβατώρας.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες προμήθειας και πάλι θα μετακυλύουν τις αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας ανάλογα με τις αυξήσεις της οριακής τιμής, στα τιμολόγια, αλλά αυτό δεν θα γίνεται μέσω της ρήτρας, αλλά με αλλαγές κάθε μήνα στην τιμή της κιλοβατώρας. Την ίδια στιγμή ο καταναλωτής, θα μπορεί να αλλάζει ακόμη και κάθε μήνα πάροχο ενέργειας.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Δεν ξέρουμε καν αν οι “ενισχυμένες” τιμές πλέον θα έχουν μεγάλες διαφορές από πάροχο σε πάροχο, και δεν λειτουργήσει η νοοτροπία καρτέλ
Θα είναι στην “πρίζα” ο ίδιος ο καταναλωτής να ψάχνει κάθε μήνα πως διαμορφώνονται οι τιμές στον κάθε πάροχο
Οι τιμές που θα βλέπει στις ιστοσελίδες των παρόχων θα είναι “έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ -2) πριν από το μήνα εφαρμογής (Μ) τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας”. Προφανώς οι προμηθευτές θα αναρτούν τιμές κάθε μήνα, ανάλογα με την πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή της αγοράς του προηγούμενου διμήνου, για την τιμολόγηση του τρέχοντος μήνα! Θυμίζουμε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής προκύπτει με αναφορά στην χονδρεμπορική τιμή του αμέσως προηγούμενου μήνα. Για παράδειγμα οι αναμενόμενες αυξήσεις του καλοκαιριού θα φανούν στους λογαριασμούς με καθυστέρηση κάποιων μηνών, οπότε μπορεί, αντίστοιχα, να υπάρχει και η όποια χρονοκαθυστέρηση στις αντιδράσεις των καταναλωτών.
Δηλαδή, θα ζείτε σαν εκείνους τους τρελαμένους οδηγούς που πέφτουν σε κίνηση, κι αλλάζουν συνέχεια λωρίδες μπας και πάνε πιο γρήγορα, και τελικά πάντα στα ίδια μένουν με κίνδυνο μάλιστα ατυχήματος!
Κι ώσπου να το πάρουν χαμπάρι όλο αυτό οι καταναλωτές, να το χωνέψουν καλά, θα έχουν έρθει οι εκλογές του Σεπτέμβρη που θα πάνε στις κάλπες με τη φράση στο μυαλό: «Φεύγει η ρήτρα αναπροσαρμογής».
Πόση πολιτική αλητεία μπορεί να αντέξει ένας πολίτης τελικά, στη χώρα του «Ό,τι να ‘ναι»;