Σελίδες

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Μ εvα σμπαρo δυo τρυγovια ο Βλαδiμnρoς ! ! ! Δεiτε πως στρiμωξε τoυς Koυτoφραγγoυς....

 Η κοινή γραμμή υπέρ της τήρησης των όρων των σχετικών συμβάσεων, που προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ, παραμένει, και το διάταγμα που υπέγραψε ο Β.Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, όπως είναι διατυπωμένο, δεν είναι σαφές ότι παραβιάζει τον όρο αυτό αναφέρουν οι χώρες της ΕΕ, ενώ φαίνεται ότι θα το τηρήσουν....



Σύμφωνα με τις διατάξεις του, οι αγοραστές θα έχουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank: έναν σε ευρώ, στο οποίο θα καταβάλλουν το ποσό για την αγορά του αερίου, και έναν σε ρούβλια, στα οποία θα έχει μετατραπεί το ποσό αγοράς από την τράπεζα.

Η αγορά θα επισημοποιείται με την κατάθεση στον δεύτερο λογαριασμό. Επομένως ουσιαστικά υπάκουσαν στο διάταγμα με ένα τρόπο που να μην θεωρείται ως υποχώρηση.

Και αυτό γιατί με αυτό το σύστημα ουσιαστικά θα βάζουν την Gazprom ως μεσάζοντα προμήθειας του ποσού των ευρώ σε ρούβλια και θα τους τα καταθέτει στον δεύτερο λογαριασμό (σε ρούβλια) ώστε να εισέλθει το έμβασμα στις ρωσικές τράπεζες.

Αυτό θα ενισχύσει προφανώς το ρούβλι σε πολύ μεγάλο βαθμό ενώ παράλληλα θα διακρατεί η ρωσική κυβέρνηση μέσω gazprom τα ευρώ για πιθανές άλλες προμήθειες.

Η Gazprom ενημέρωσε χθες τις εταιρείες-αγοραστές για τους ακριβείς όρους της νέας διευθέτησης. Οι προθεσμίες για την πληρωμή αερίου που παραδόθηκε χθες κυμαίνονται μεταξύ τέλους Απριλίου και αρχών Μαΐου.

Το ζήτημα συζητήθηκε σε επίπεδο πρέσβεων (επιτροπή Coreper) χθες το πρωί. Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν είχε διαβεβαιώσει, σε συνομιλίες την Τετάρτη, τόσο τον Ολαφ Σολτς όσο και τον Μάριο Ντράγκι ότι δεν θα διαταραχθούν οι ροές αερίου προς την Ε.Ε.

Η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας, Μπαρμπαρά Πομπιλί, δήλωσε χθες ότι το ρωσικό αίτημα δεν παραβιάζει τους όρους των συμβάσεων, καθώς επιτρέπει στους Ευρωπαίους αγοραστές να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ.

Χθες, εν τω μεταξύ, οι ροές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σημείωσαν υψηλό τεσσάρων μηνών, ενώ οι ροές από τον Nord Stream 1 συνεχίζονταν κανονικά. Η Gazprom είχε επίσης δεσμεύσει χωρητικότητα στον αγωγό Yamal-Europe.



πηγη