Σελίδες

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Τι αvταλλαγμα θα ζnτnσει ο Eρvτογκαv για να κλεiσει στoυς Pωσoυς τα Στεvα; Το Aιγαio; Και θα το δωσoυν οι "συμμαχoi" μας;

Ευκαιρια, για τον Τουρκο...

Ευκαιρια, να αρπαξει με τις ευλογιες ΝΑΤΟ-Αμερικανων το Αιγαιο...

Ευκαιρια, τωρα που ειμαστε ακυβερνητοι....

Μην υπολογιζετε τους Μητσοτακηδες, σαν Ελληνικη κυβερνηση...

Υπαλληλοι ειναι δυστυχως...

Και θα κανουν, οτι τους πουνε τα αφεντικα τους...



Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λοιπον, η συνθήκη του Μοντρέ εμπόδισε τις δυνάμεις του Άξονα να στείλουν ναυτικές δυνάμεις μέσω των Στενών για να επιτεθούν στη Σοβιετική Ένωση. Τώρα όμως τι θα γίνει;”

Σήμερα ο Τούρκος δημοσιογράφος Murat Yetkin, ανέφερε ότι η απόφαση για αύξηση των μέτρων κατά της Ρωσίας σχετίζεται με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου 2022, στην οποία συμμετείχε ο Τούρκος υπουργός άμυνας Hulusi Akar.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ο ίδιος, "σε ερώτηση εάν το Ιντσιρλίκ και άλλες βάσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα ανοίξουν για χρήση του ΝΑΤΟ, οι τουρκικές αρχές απαντούν, «δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες», καταδεικνύοντας το χοντρό αλισβερίσι που υπάρχει από πίσω.

Από όλα αυτά η ουσία αφορά δύο πράγματα τα οποία εμμέσως αφορούν και την Ελλάδα. 

Α. Οι ΗΠΑ φέρονται να πιέζουν παρασκηνιακά αφόρητα τον Ερντογάν, ώστε να επιτραπεί η διέλευση μεγάλων και ισχυρών αμερικανικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά, με κατεύθυνση την Μαύρη Θάλασσα, λόγω και ΝΑΤΟ ( κάτι που έκαναν το 2008 και το 1993 με το Ιράκ) .

Το ερώτημα εδώ θα ήταν το αν ενέδιδε ο Τούρκος πρόεδρος στις αμερικανικές εκκλήσεις, τι αντάλλαγμα θα ζητούσε σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο για παράδειγμα;

B. Τι θα κάνει η Τουρκία αν και εφόσον αποφασιστεί ναυτικός αποκλεισμός του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα κατά του ρωσικού στόλου της περιοχής;

Το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν η Τουρκία να τηρήσει θέση επιτήδειου ουδέτερου ( όπως το 1940-45), παζαρεύοντας μόνο τα Στενά του Βοσπόρου, εφόσον η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα στην Α.Ουκρανία.

Αν επέτρεπαν οι ΗΠΑ μια τέτοια στάση, η Άγκυρα θα προκαλούσε πιθανότατα αυτόματα την Ελλάδα στο Αιγαίο με κάθε τρόπο, θέλοντας να εδραιώσει την αποκαλούμενη “ Γαλάζια Πατρίδα” , και το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το ακόμα πιο επικίνδυνο θα ήταν οι πιέσεις κατά της χώρας μας, για μια δήθεν νέα “συμφωνία” τύπου Πρεσπών για το Αιγαίο, με  πιθανότητα ακόμα και πολεμικής σύγκρουσης, κατά την διαδικασία αυτή με την Τουρκία.

Οι Τούρκοι πάντως σε κάθε περίπτωση, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση στην Ουκρανία, μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο, και αυτό το γνωρίζει καλά η ελληνική πλευρά.        



πηγη