Σελίδες

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Γιατi ρε παpακαλατε τους ξεvoυς για φυσικo αεpιo εvω εxoυμε δικo μας, που nδn εxει εξopυχθεi εδω και χpovια στnν Eπαvωμn;

Το ειδα με τα ματια μου, οταν εγινε η γεωτρηση...

Οι φλογες πεταχθηκαν, δεκαδες μετρα ψηλα....

Και μετα απο αυτο, εκλεισαν τις στροφιγγες και το εγκατελειψαν...

Οι μιζες ειναι πιο γλυκες ισως, για μερικους, που προτιμουν την αγορα φυσικου αεριου απο τους ξενους...



Δειτε και τι εγραψαν τοτε γι αυτο...

Βάσει των επισημάνσεων του κ. Παντελή Παπάζη, πρώην στελέχους της EXXON, με μεγάλη εμπειρία, τα κοιτάσματα παραμένουν ανεκμετάλλευτα και χωρίς φύλαξη για περισσότερα από 20 χρόνια, την ίδια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Όπως τονίζει ο κ. Παντελής Παπάζης, Ειδικός Ερευνητής Εντοπισμού και Εξόρυξης Πετρελαίου, οι έρευνες ξεκίνησαν το 1985, επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου και οι γεωτρήσεις πραγματοποιήθηκαν το 1989 όταν και βρέθηκαν δύο κοιτάσματα 19 και 9 εκατ. κυβικών μέτρων. Καθώς όμως στην Ελλάδα δεν υπήρχε τότε τεχνογνωσία και υποδομή για την εκμετάλλευση αερίου, δόθηκε εντολή να μπει η αξιοποίηση τους σε «αναμονή». Τοποθετήθηκαν δηλαδή ειδικές σφραγίδες, προκειμένου να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη η εγκατάσταση για να βγει το φυσικό αέριο  μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Όταν ένα κοίτασμα μπαίνει σε αυτό που λέμε “κατάσταση αναμονής”, ισχύει για τρία με πέντε χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα αποφασίζεις αν τελικά θα το εκμεταλλευτείς ή θα το “κλείσεις” οριστικά», υπογραμμίζει ο κ. Παπάζης.



(Eικόνες εγκατάλειψης στην α' γεώτρηση)



(Η κεφαλή της γεώτρησης)

Ωστόσο, οι μήνες έγιναν χρόνια και τα χρόνια δεκαετίες χωρίς να γίνει κάποια ουσιαστική κίνηση ούτε να παρθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Αποτέλεσμα είναι και οι δύο εγκαταστάσεις να εμφανίζουν σημάδια εγκατάλειψης.















πηγη