Ο Τουρκος οταν βρει ευκαιρια θα αρπαξει...
Και τωρα την βρηκε...
Μας κυβερνουν ανικανοι μισελληνες και οσφυοκαμπτες...
Κι ετσι...
Ο Τούρκος ΥΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, μετέτρεψε τα 1.950 μέτρα της απόστασης Καστελλόριζου-Κας σε… πισίνα υπερ-ολυμπιακών διαστάσεων για τους κολυμβητές δοκίμους του στρατού του. Κατήργησε επιπλέον, λόγω συνθηκών όπως υποστήριξε, τις ελληνικές τελετές στα ελληνικά νησιά Χίο, Σάμο, Οινούσσες.
Πίσω από αυτές τις ευτράπελες δημόσιες τουρκικές τοποθετήσεις κρύβεται μια ωμή αλήθεια… Οι επίσημες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας για το 2022 είναι οι εξής:
Αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου,
ιδιοκτησιακό καθεστώς νήσων που δεν περιλαμβάνονται στις συνθήκες,
τουρκική ΑΟΖ έξω από τα 6 ν.μ. ελληνικά χωρικά ύδατα,
κατάληψη και κατάλυση ελληνικής κυριαρχίας μεταξύ 6-10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου και
δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο.
Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Τουρκία θέτει τώρα, διεθνώς, με επίσημες καταγγελίες της Ελλάδας στον ΟΗΕ (σε τέσσερις σχετικές επιστολές μέχρι τώρα) το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς (πού ανήκουν, δηλαδή) των ελληνικών νήσων του Αιγαίου που δεν κατονομάζονται στις συνθήκες.
«Αρπάζοντας» την πρόχειρη και ανακριβή τοποθέτηση Δένδια στην Άγκυρα πέρυσι τον Απρίλιο, η Τουρκία την εκμεταλλεύτηκε για να στηρίξει όχι μόνο τους ανακριβείς και αναληθείς ισχυρισμούς της περί στρατιωτικοποίησης των νησιών, που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, αλλά και για να υποστηρίξει διεθνώς ότι είναι παράνομες και οι ελληνικές ασκήσεις στα νησιά. Ζητώντας, δηλαδή, τον αφοπλισμό των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και την πλήρη απουσία εθνικής προστασίας της ελληνικής κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.
Η Τουρκία έφερε ακόμα στο επίσημο και διεθνές προσκήνιο το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο που δεν περιλαμβάνονται στις συνθήκες. Με άλλα λόγια, νησιά όπως ο Αη Στράτης, η Θάσος, τα Αντίψαρα, οι Οινούσσες, βραχονησίδες όπως οι Καλόγεροι, αλλά και το «τείχος» των βραχονησίδων στα Δωδεκάνησα απέναντι στις τουρκικές ακτές δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα με τις συνθήκες – άρα δεν της ανήκουν, υποστηρίζει η Άγκυρα. Δεν ανήκουν όμως ούτε στην Τουρκία, γι’ αυτό και η Άγκυρα, με την προσφιλή της μέθοδο, αρχίζει να ζητά τα «αδέσποτα» αυτά νησιά να «μοιραστούν δίκαια» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία…
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζει μια αξιοσημείωτη «απάθεια» στα λόγια και κυρίως στις ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και των ελληνικών συμφερόντων στο Αιγαίο. Επικεντρώνεται μόνο στην αύξηση της ελληνικής ισχύος, που πράγματι είχε ανάγκη η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να εξουδετερώσει τον μεγάλο επιχειρησιακό κίνδυνο από τους τουρκικούς πυραύλους S-400 σε περίπτωση σύγκρουσης.
Αυτή, όμως, είναι η μισή κίνηση απέναντι στην Τουρκία. Διότι η άλλη μισή είναι η επίσημη, καλά δομημένη, στέρεη διπλωματική επίθεση της Ελλάδας με επίσημες καταγγελίες (και όχι με επιστολές παραπόνων στον ΟΗΕ) εναντίον της Τουρκίας.
Και αυτή έχει αργήσει κάμποσες δεκαετίες να έρθει…
Ερντογάν και Τατάρ προαναγγέλλουν εντάσεις και από το νέο έτος γεωτρήσεις και άνοιγμα Αμμοχώστου
Ένταση και προκλήσεις υπόσχεται και για το 2022 το δίδυμο Ερντογάν – Τατάρ, επιβεβαιώνοντας ότι, όχι μόνον δεν θα αλλάξουν πορεία το νέο έτος, αλλά αντιθέτως θα συνεχίσουν στην ίδια ρότα.
Σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ξανά ότι θα συνεχίσουν να «υπερασπίζονται» τα υποτιθέμενα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην ανατολική Μεσόγειο, υποσχόμενος… περισσότερες εργασίες γεωτρυπάνων. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις εργασίες που διεξήγαγαν το 2021, είπε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται μέρα νύχτα. Σημείωσε, επιπλέον, ότι έχει συμπεριληφθεί και τέταρτο γεωτρύπανο στον στόλο τους μετά τα «Fatih», «Yavuz» και «Kanuni».
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ υπεραμύνθηκε του ανοίγματος της Αμμοχώστου, χαρακτηρίζοντάς το ως μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις για τον τουρκοκυπριακό λαό, και σημείωσε ότι το άνοιγμα θα συνεχίσει παρά τις πρωτοβουλίες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση, να το εμποδίσει.
Δεν έμεινε σε αυτό, όμως, αλλά συνέχισε υποσχόμενος ότι θα συνεχίσει να παλεύει για «δύο κράτη» στη μεγαλόνησο, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, τη στήριξη της Τουρκίας σε αυτόν τον δρόμο. «Το μοντέλο λύσης ομοσπονδίας, που έχει συζητηθεί σε συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις από το 1968, έχει καταρρεύσει και ο ερχομός ενός νέου μοντέλου λύσης ήταν αναπόφευκτος.
Αυτό το μοντέλο λύσης, που στηρίζεται από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της περιοχής» είπε χαρακτηριστικά, προβάλλοντας την τουρκική αλαζονεία. «Είναι το μόνο μοντέλο λύσης που θα ωφελήσει την Κύπρο και την περιοχή» συμπλήρωσε.