Σελίδες

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

ΑlΣΧOΣ .....Mοvο αυτo μπoρoυμε να πoυμε ! ! !



Η «Εστία» απευθύνει έκκληση στον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει εγκύψει πολλές φορές στα προβλήματα των αστέγων και προσωπικά γνωρίζει πολύ καλά (από τα προβλήματα όρασης του πατέρα του) τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα προβλήματα όρασης στην ποιότητα ζωής, να μεριμνήσει ώστε να βρεθεί μια λύση. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ιατροί, εξοπλισμός και διάθεση για έργο και η λίστα αναμονής στο Οφθαλμολογικό Τμήμα να υπερβαίνει τους 600, να χάνονται 2.500 χειρουργεία και ασθενείς να «κατευθύνονται» στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί να υπολειτουργεί το Οφθαλμολογικό, ενώ εξυπηρετεί τουλάχιστον 10.000 ραντεβού ετησίως με τα αντίστοιχα έσοδα από τα απογευματινά ιατρεία να φθάνουν το 1,5 εκατ. ευρώ!

Απευθύνουμε επίσης έκκληση και στον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ, συμπολίτες του οποίου ταλαιπωρούνται, υποβαθμίζεται η ζωή τους και βιώνουν έντονη ανασφάλεια και στρες, να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις ώστε να υπάρξει λύσις. Θέτουμε όμως προ των ευθυνών του και  τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος να διορθώσει τάχιστα τα κακώς κείμενα. Οφείλει να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο πιο σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο Οφθαλμολογικό Τμήμα του ΕΣΥ σε όλη την επικράτεια.

Η «Εστία»  έχει πλήρη γνώση για όσα συμβαίνουν ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια και εγείρουν σημαντικά ζητήματα ως προς την λειτουργία ανάλογων τμημάτων σε άλλα δημόσια νοσοκομεία αλλά και ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τις εκάστοτε διοικήσεις ιατροί που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους. Το Τμήμα, ιατροί εκπαιδευόμενοι και νοσηλευτές παρέχουν υπό αντίξοες συνθήκες υψηλής εξειδίκευσης  υπηρεσίες όσον αφορά την διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία συντηρητική, laser και χειρουργική.

Κανείς ασθενής του δεν παραπέμπεται σε άλλα νοσοκομεία καθ’ όσον, είναι πλήρως εξοπλισμένο και με υψηλή εξειδίκευση, ενώ δέχεται μεγάλο αριθμό παραπομπών από άλλα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας αλλά και από ιδιώτες! Επί πλέον έχει επιφορτισθεί με τις επεμβάσεις σε παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα–Κυριακού.

Το Οφθαλμολογικό Τμήμα μετακινήθηκε στο Γ.Ν. Κωνσταντοπούλειο τον Ιούνιο του 2017 σε περιορισμένους χώρους και κατάφερε πολύ σύντομα να αυξήσει την παροχή υπηρεσιών. Και από αυτό το σημείο αρχίζουν τα προβλήματα που οφείλει η Πολιτεία να επιλύσει. Λόγω της πανδημίας παρατηρούνται πολλά έκτακτα παραμελημένα περιστατικά καταρράκτη και γλαυκώματος, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, εάν το Οφθαλμολογικό μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγικότητα και τις επιδόσεις του, κάτι που αποτελεί άλλωστε τον μείζονα στόχο βελτιώσεώς της θεραπευτικής και λειτουργικής του αποτελεσματικότητος. Οι ιατροί απαντούν θετικά. Το Οφθαλμολογικό Τμήμα διαθέτει μια Οφθαλμολογική Χειρουργική Αίθουσα, η οποία όμως λειτουργεί μόνο τρεις φορές την εβδομάδα και παραμένει κλειστή τις άλλες δύο.

Οι υπεύθυνοι βεβαιώνουν ότι η ΟΧΑ θα μπορούσε να λειτουργεί και τις υπόλοιπες δύο ημέρες, γιατί πρώτον, υπάρχει διαθέσιμο νοσηλευτικό προσωπικό σύμφωνα με τον προϊστάμενο του χειρουργείου και δεύτερον, γιατί δεν απαιτείται αναισθησιολογική κάλυψη, μία προεγχειρητική διαδικασία που δεν επηρεάζει την λειτουργία του λοιπού χειρουργείου. Επίσης δεν απαιτείται άλλη χειρουργική αίθουσα.

Όμως η Επιτροπή Χειρουργείου διατείνεται ότι «οι τιθέμενοι περιορισμοί επιβάλλονται λόγω της πολιτικής ισονομίας, επειδή οι άλλες ειδικότητες αναγκάζονται σε επιβεβλημένους περιορισμούς λόγω ανεπαρκούς αναισθησιολογικής κάλυψης και εξ’ αυτού προκύπτουν και οι δικοί σας περιορισμοί».

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι θα ήταν πιο εύκολο για τους ίδιους να υιοθετήσουν την άποψη της Επιτροπής Χειρουργείου και να αποφύγουν την εργασιακή εξάντληση από την εντατικοποίηση της εργασίας «Αντ’ αυτού, μεμφόμεθα για την επαυξημένη ευθύνη μας, τη θέληση μας για τη μεγιστοποίηση της επίδοσης του Νοσοκομείου και την προσφορά μας στις θετικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στη νοσηρότητα του ελληνικού πληθυσμού», αναφέρουν στην «Εστία»

Τέλος, ενημερώνουν τους αρμοδίους ότι στο Τμήμα εκτελούνται επεμβάσεις ασκορινοστομίας (κατά της δακρύρροιας) υπό γενική αναισθησία. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται σε λίγα νοσοκομεία στο ΕΣΥ και στο Κωνσταντοπούλειο έχουν ανασταλεί από την έναρξη της πανδημίας λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. «Παρά τις έγγραφες αιτήσεις για παραχώρηση  χειρουργικού χρόνου 2 ωρών κάθε 15 ημέρες για την εκτέλεση της γενικής αναισθησίας δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από την Επιτροπή Χειρουργείου και οι επεμβάσεις συνεχίζουν να μην εκτελούνται εις βάρος των ασθενών αλλά και της ελλιπούς εκπαίδευσης των ειδικευομένων», καταλήγει η διευθύντρια του τμήματος».



πηγη