Σελίδες

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Ελληνογαλλικη Αμυντικη Συμφωνια ! ! ! Αλλα μας λεγαν τα καναλια, αλλα μαθαινουμε τωρα.....

Μας επριξαν πραγματικα τα ουμπαλα....

Διαβαστε ποια ειναι η αληθεια....

Η Γαλλία, αφού εξασφάλισε την πώληση των φρεγατών για να εξισορροπήσει κάπως την «χασούρα» που είχε από την ακύρωση της συμφωνίας των υποβρυχίων που είχε με την Αυστραλία, και να υπογράψει με την Ελλάδα μια συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της,  δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποστηρίξει τις επικοινωνιακές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να την παρουσιάσει την ελληνογαλλική Συμφωνία σαν απόλυτη δέσμευση της Γαλλίας να υπερασπιστεί (ένοπλα) ελληνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα εφ’ όσων αυτά από κάποιον (Τουρκία) τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Ωστόσο η αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας
περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που αφορά στην επικράτεια των δύο χωρών, αλλά όχι στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Το παραπάνω αναφέρει σήμερα αποκλειστικό δημοσίευμα της EURACTIV Γαλλίας, επικαλούμενη σχετική δήλωση από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η συμφωνία που υπεγράφη στις 28 Σεπτεμβρίου προβλέπει την παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτη χώρα, ακόμη και αν η τελευταία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε στην Euractiv Γαλλίας με γραπτή δήλωση ότι οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας.

«Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης για συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια υπεγράφη στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι. Το άρθρο 2 προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής διατυπωμένη ως εξής: “Τα μέρη παρέχουν αμοιβαία βοήθεια και βοήθεια, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην κατοχή τους, εάν είναι απαραίτητο τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι συμβαίνει ένοπλη επίθεση εναντίον των έδαφος ενός από αυτά, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) δεν θεωρείται ότι αποτελεί μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μόντεγκο Μπέι), την οποία έχουν υπογράψει η Γαλλία και η Ελλάδα».

Η γραπτή δήλωση από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει σχετικό δημοσίευμα της Euractiv, πάλι για το ίδιο θέμα, από τις 6 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει στη Βουλή πως το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή, αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους, «ακόμα και εκτός της stricto sensu επικράτειας».

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το επικοινωνιακό τρικ του Μητσοτάκη «έπαιξε» στα ΜΜΕ σαν μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης, ένα ακόμα fake news από τα πολλά που ακούει ο Έλληνας πολίτης που ενημερώνεται από τα κανάλια και κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, κι αύριο θα κληθεί πάλι να πάει στις κάλπες.



πηγη