Σελίδες

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Self test: Στην Γερμανία τα έβγαλαν ακατάλληλα, τα απέσυραν και στην Ελλαδα τα κάνουν υποχρεωτικά




Το Αμβούργο δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τα αμφιλεγόμενα self test σε σχολεία στο μέλλον. Όσοι ψέλλισαν στην Ελλάδα ότι στο αντιδραστήριο των self test περιέχεται επικίνδυνη χημική ουσία,  χαρακτηρίστηκαν «ψεκασμένοι». Εκεί όμως είναι Γερμανία…!
2 εκατομμύρια self test από μια κορεάτικη εταιρεία την οποια αντιπροσωπεύει και εμπορεύεται η μεγάλη και σπουδαία Roche, βρέθηκαν να περιέχουν επικίνδυνη ουσία εντός του διαλύματος στο οποίο γίνεται η καλλιέργεια για το τεστ.

 

Δύο εκατομμύρια τεστ λοιπόν αποφασίστηκε να μην διατεθούν στα παιδιά, για προφύλαξη τους. Αυτά στη Γερμανία και απέναντι σε έναν κολοσσό τη Roche. Εδώ δύο τυχαίοι τύποι μπήκαν από το παράθυρο, πήραν σύμβαση 5-6 εκατομμυρίων για self test και είναι άγνωστο αν θα ελέγξει κάνεις το τι περιέχουν και το πόσο ασφαλή είναι.
Το Αμβούργο διέταξε να σταματήσει η χρήση των self test από έναν κορεάτη πάροχο, που παρέχονταν ειδικά για χρήση σε σχολεία. Σύμφωνα με την έρευνα της WELT, αυτά περιέχουν μια τοξική χημική ουσία και χρησιμοποιούνται χωρίς προστατευτικά μέτρα. Τώρα η πόλη τραβάει φρένο έκτακτης ανάγκης.

Η πόλη του Αμβούργου δεν θα χρησιμοποιήσει κανένα κιτ δοκιμής από την κορεατική μάρκα SD Biosensor (Sars-CoV-2 Rapid Antigen Test) στην τρέχουσα φόρμα στα σχολεία στο μέλλον.

Το υγρό σε αυτά τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, από τα οποία αγοράστηκαν περίπου 2.089.000 κιτ δοκιμής, περιέχει μια χημική ουσία από την ομάδα των οκτυλο- / εννεϋλοφαινυλαιθοξυλικών – αλλά αυτή η ουσία ταξινομείται ως ουσία πολύ υψηλής επικινδυνότητας (SVHC) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και μάλιστα με μεγάλη πιθανότητα να είναι σοβαρός.

Η σχολική αρχή του κρατιδίου υπερασπίζεται την προηγούμενη αίτηση, αλλά ο εκπρόσωπος της σχολικής αρχής Peter Albrecht λέει επίσης: «Με τις προσεχείς παραδόσεις, θα χρησιμοποιηθεί ένα άλλο κιτ δοκιμής που αποκλείει επίσης αυτόν τον ελάχιστο κίνδυνο.»

Δύο εκατομμύρια self test από τον πάροχο

Από τις αρχές Απριλίου, η πόλη του Αμβούργου έχει αποκτήσει έξι εκατομμύρια γρήγορες δοκιμές για απλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούνται στις αρχές, τα σχολεία και τα παιδικά κέντρα, με κόστος 9.896.040 ευρώ

Σχεδόν δύο εκατομμύρια αυτοδιαγνωστικά τέστ προέρχονται από τον κορεάτη προμηθευτή SD Biosensor, τα οποία πωλούνται από τη Roche και χρησιμοποιούνται επίσης σε σχολεία στο Αμβούργο. Οι μαθητές χρησιμοποιούν αυτά τα τεστ μόνοι τους υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων της ΕΕ εξηγεί το προϊόν της οικογένειας των οκτυλο- / εννεϋλοφαινυλαιθοξυλικών : Η ουσία είναι «πολύ τοξική» και μπορεί να «προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια» και «ερεθισμούς του δέρματος». Στο φυλλάδιο οδηγιών αναφέρεται στην πρόληψη P280 για την εκτέλεση: “Γάντια / προστατευτικά μάτια / γυαλιά ασφαλείας” πρέπει να φορεθούν. Το “P” σημαίνει “Δηλώσεις προφύλαξης”, επομένως αποτελεί απαίτηση ασφάλειας της ΕΕ. Ωστόσο, τα παιδιά στα σχολεία του Αμβούργου χρησιμοποιούν αυτές τα self test χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο, ανέφεραν οι γονείς στον απεσταλμένο της WELT. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας επίσης χρησιμοποιούν αυτό το τεστ.

Γιατί επιτρέπεται στους μαθητές να χειρίζονται το υγρό χωρίς προστασία; Γιατί η σχολική επιτροπή χρησιμοποιεί ένα τεστ που περιέχει μια τέτοια δυνητικά επικίνδυνη χημική ουσία; Αντιμετωπίζοντας αρκετές φορές τις ανησυχίες, οι σχολικές αρχές δήλωσαν: «Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, δεν υπήρχαν εναλλακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι σε επαρκείς ποσότητες κατά τη στιγμή της παραγγελίας, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται ταχείες δοκιμές και αυτές να μετατραπούν σε ταχείες αυτο- δοκιμές αντικαθιστώντας αυτό το τεστ. ”

«Μόνο όταν χρησιμοποιείται από τρίτους»…

Ωστόσο, οι οδηγίες ασφαλείας αφορούν μόνο λήψη ρινικών επιχρισμάτων από τρίτους. “Εάν τρίτοι διενεργούν δοκιμές (και μόνο τότε), πρέπει να φορεθούν κατάλληλα προστατευτικά ρούχα.” Αυτό χρησιμεύει για την προστασία τρίτων από μόλυνση μέσω επαφής με το χημικό υλικό δοκιμής.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι δοκιμές δεν πραγματοποιούνται από τρίτους, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο ως αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι, αυτό το βήμα παραλείπεται. Όταν τα παιδιά αυτοελέγχονται, “κανείς που δοκιμάζει τον εαυτό του δεν πρέπει να φορά προστατευτικά γυαλιά ή παρόμοια.”, ήταν η απάντηση.

(Η εταιρεία ερωτήθηκε γιατί αφήνονται μικρά παιδιά να χειρίζονται μόνα τους τέτοια διαλύματα, όταν το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό φοράει ειδικό προστατευτικο εξοπλισμό. Η απάντηση ήταν πως το διάλυμα αυτό δεν προορίζεται να έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο και αν ακολουθήσει κάνεις πιστά τις οδηγίες δεν θα βλαφθει.

 

Μιλάμε για παιδιά βεβαίως που μπορεί να παίξουν με το υγρό, να το πετάξουν πάνω τους, να το πιουν, να ξαναχωσουν τη μπατονετα στη μύτη αφού την έχουν εμβαπτισει σε αυτό, κλπ κλπ…)

Δεν υπάρχουν περιστατικά μέχρι τώρα

Σε απάντηση σε αίτημα της WELT, ο πάροχος Roche εξηγεί ότι η εν λόγω χημική ουσία είναι συστατικό του ρυθμιστικού διαλύματος, το οποίο με τη σειρά του παρέχεται κλειστό σε προκατασκευασμένο και κλειστό σωλήνα. Επομένως, αποκλείεται η άμεση επαφή με τον ρινικό βλεννογόνο. “Εάν η δοκιμή χρησιμοποιείται σωστά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, ο χρήστης δεν έχει καμία επαφή με το ρυθμιστικό διάλυμα ανά πάσα στιγμή”, εξήγησε ένας εκπρόσωπος.

“Επομένως, τα προληπτικά μέτρα που αναφέρονται στο P280 δεν είναι απολύτως απαραίτητα εάν η δοκιμή χρησιμοποιείται σωστά και αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.” Ωστόσο, συνιστάται να χρησιμοποιείται μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκου.

Οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το υγρό αντιδραστηρίου περιείχε μια τοξική ουσία. «Αλλά αυτό δεν είναι κάτι με το οποίο έρχεστε σε επαφή κανονικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αρχής Μάρτιν Χέλφριχ. «Μόνο το στυλεό βυθίζετε στο υγρό αφού αφαιρεθεί το δείγμα από τη μύτη.» Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες WELT, δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί σε μαθήματα με τις δοκιμές.

Το τεστ δεν χρησιμοποιείται πλέον σε ορισμένα σχολεία

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για άτομα που δεν περιέχουν αυτό το υλικό. Γιατί δεν παραγγέλθηκαν; Το σχολικό συμβούλιο δήλωσε ότι «δεν υπήρχαν εναλλακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι σε επαρκείς ποσότητες» τότε. Ο εκπρόσωπος Peter Albrecht τόνισε επίσης: «Κατά κανόνα, ο χρήστης δεν έρχεται σε επαφή με το δοκιμαστικό υγρό και το υγρό σίγουρα δεν πίνεται.» Ωστόσο, η πόλη αποφασίζει τώρα να αλλάξει κατεύθυνση.

Σε ορισμένα από τα σχολεία που επηρεάστηκαν, όπως το σχολείο της περιοχής Rissen, το τεστ δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Ο κατασκευαστής Lhyer έχει πλέον αναλάβει την άμεση απόσυρση σε όλα τα σχολεία της πόλης, δήλωσε εκπρόσωπος των σχολικών αρχών.

Η Sabine Boeddinghaus, εμπειρογνώμονας του σχολείου, είπε: «Αυτές οι επικίνδυνες δοκιμές δεν θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ! Είναι αλήθεια ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει εν μέρει, αλλά ότι η ασφάλεια μέσω συνοδευτικής στρατηγικής δοκιμών δεν ήταν εγγυημένη. “Ζήτησε από τις αρχές περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η Γερουσία απάντησε πρόσφατα σε μια αριστερή έρευνα ότι οι δοκιμές που χρησιμοποιούνται στα σχολεία ότι “είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από μαθητές δημοτικού σχολείου”.

Ο Birgit Stöver, σχολικός εμπειρογνώμονας του CDU, δήλωσε στο WELT: «Έχουν αναπτυχθεί με τέτιο τρόπο τα self test έτσι ώστε, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, να μην δημιουργούν κίνδυνο (η επαφή με το δέρμα και τα μάτια δεν προορίζεται και πρέπει να αποφεύγεται).» Το CDU ζήτησε οι εκπαιδευτικοί να εκπαιδευτούν από το ιατρικό προσωπικό για την αποφυγή κινδύνου

Οι σχολικές αρχές δεν πληρούσαν αυτήν την απαίτηση, δήλωσε ο Stöver. “Οι σχολικές αρχές πρέπει τώρα να παρέχουν διευκρινίσεις και δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν το αντίστοιχο γρήγορο τεστ.”

Σημείωση Ελλήνων Αφύπνιση: Ωστόσο από τη στιγμή που όντως υπάρχουν self tests με επικίνδυνες χημικές ουσίες στο αντιδραστήριο, κάτι που δεν είναι άγνωστο,  με ποιο τρόπο πρέπει να απορρίπτονται στα απορρίμματα; Έχει υπάρξει άραγε αντίστοιχος έλεγχος γιατα self test στην Ελλάδα…; Ή ξαφνικά κάποια στιγμή θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα πούμε…. «α, τελικά χρειάζονται επιπρόσθετες οδηγίες για την απόρριψη τους….α, πρέπει να τα αποσσύρουμε γιατί ίσως αποτελούν κίνδυνο λόγω του αντιδραστηρίου….ήρθε η ώρα να πουλήσουμε τα επόμενα…»!

2 εκατομμυρια τεστ λοιπόν αποφασίστηκε να μην διατεθούν στα παιδιά, για προφύλαξη τους. Αυτά στη Γερμανία και απέναντι σε έναν κολοσσό τη Roche. Εδώ δύο τυχαίοι τύποι μπήκαν από το παράθυρο, πήραν σύμβαση 5-6 εκατομμυρίων για self test και είναι άγνωστο αν θα ελέγξει κάνεις το τι περιέχουν και το πόσο ασφαλή είναι.

 

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι θα τα εχωναν και στον αποτετοιο τους αν τους το έλεγαν οι “ειδικοί”…

 

 

 

Πηγή