Σελίδες

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Ζητάνε πίσω τις αποζημιώσεις από τους πληγέντες της Κεφαλονιάς στο τετραπλάσιο, αν δεν προσκομίσουν φωτο απο τα κατεστραμμένα σπίτια τους...

Ο Ιανός, ο ισχυρότερος μεσογειακός κυκλώνας από το 1969, πέρασε από τη χώρα μας πριν από τέσσερις περίπου μήνες και άφησε πίσω του όλεθρο σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη και Καρδίτσα.



Η κυβέρνηση τότε αμέσως προχώρησε σε παρηγορητικές δηλώσεις: "Ό,τι χρειάζεται για να ορθοποδήσουν οι πληγέντες του Ιανού", τόνισε ο Πρωθυπουργός. Το έπραξε, προς Θεού! Σύντομα άνοιξε η πλατφόρμα, ianos-aid.services.gov.gr, όπου μπορούσαν οι πληγέντες να κάνουν τις δηλώσεις για να λάβουν το επίδομα. Η πλατφόρμα αυτή λειτουργεί από την 8η Οκτωβρίου 2020.

Και ερχόμαστε στο σήμερα! Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με ένα ενημερωτικό e-mail, ζητά από όσους έκαναν την αίτηση και έλαβαν το βοηθητικό επίδομα αυτό, να προσκομίσουν σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από την παραλαβή της ειδοποίησης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδειξη των δηλωθέντων στοιχείων.

Αλλιώς, το επίδομα επιστρέφεται στο δημόσιο στο τετραπλάσιο!

Από την αρχή είχε φανεί πως κάτι δεν πάει καλά! Αρχικά δε δινόταν η ευκαιρία να δηλώσει κάποιος το μέγεθος της ζημιάς.Το ποσό ήταν εφάπαξ. 5.000 ευρώ για ζημιές σε κατοικία, 8.000 ευρώ για ζημιές σε επαγγελματική στέγη.

Αυτό είχε αποτέλεσμα να δίνονται αδιακρίτως αποζημιώσεις. Ακόμα και αν το κόστος της ζημιάς σου ήταν 200 ευρώ θα έπαιρνες το εφάπαξ ποσό! Μα πόσο γενναιόδωροι;

Αξίζει να σημειωθεί πως ουδέποτε πέρασε κλιμάκιο ελέγχου από τις πληγείσες περιοχές είτε από το αρμόδιο Υπουργείο είτε από τον εκάστοτε Δήμο. Τώρα λοιπόν, 4 μήνες μετά, ζητούν αποδείξεις για τις όποιες ζημιές ακόμη και με φωτογραφίες.

Όταν περνάει κυκλώνας από το σπίτι σου, φυσικά και θα βγάλεις φωτογραφίες, δε θα κοιτάξεις να σώσεις την περιουσία σου. Τι όχι;

Εύλογο το ερώτημα: Ημέρες ολόκληρες πέρασαν χωρίς ρεύμα και νερό αλλά ο παππούς και η γιαγιά έπρεπε να τρέξουν να φωτογραφίσουν τις ζημιές, για να βγάλουν από τον κόπο το Υπουργείο να κάνει έλεγχο! Ατομική ευθύνη και στον Ιανό λοιπόν!




πηγη