Σελίδες

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος: «Υπό διωγμόν η Εκκλησία» Οι σημαίες θα είναι μεσίστιες στους ναούς, ενώ οι καμπάνες θα χτυπούν πένθιμα επί τρεις ημέρες για το εορτασμό του Αγίου Σπυρίδωνα...

Τριήμερο πένθος κήρυξε η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, ενώ ο Μητροπολίτης Νεκτάριος κήρυξε την τοπική Εκκλησία «εν διωγμώ». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης ο λόγος δεν είναι άλλος από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού και δεν επιτρέπει στις εκκλησίες του νησιού να γιορτάσουν όπως είθισται. Παράλληλα, σημειώνεται πως η Μητρόπολη έχει εκδώσει πρόγραμμα για τριήμερο εορτασμό.


Ο Μητροπολίτης ζήτησε ο εορτασμός να γίνεται με λίγους πιστούς, ενώ παράλληλα να επιτραπεί στους πιστούς να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα. Η απάντηση που πήρε από την αστυνομία ήταν η εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη. Στην ανακοίνωση η Μητρόπολη μιλά για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς το καλοκαίρι μπόρεσε να γίνει εορτασμός με τα κατάλληλα μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι εκκλησίες της χώρας είναι κλειστές και οι εορτασμοί των πολιούχων Αγίων πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών.

Εν τέλει η Μητρόπολη μίλησε για διωγμό από το κράτος και αναφέρθηκε σε πρακτικές Χότζα αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Ιερά Μητρόπολις διαμαρτύρεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων γι’ αυτή την αψυχολόγητη και ακατανόητη στάση της ελληνικής κυβερνήσεως, η οποία εζήλωσε ημέρες και νοοτροπίες καθεστώτων αλήστου μνήμης, όπως αυτού της γείτονος χώρας Αλβανίας, όταν το κράτος και έκλεινε τους ναούς και απαγόρευε στους ανθρώπους να πλησιάσουν σ’ αυτούς και όλα αυτά με διάταξη νόμου».

Η Μητρόπολη της Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει τις λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας η Μητρόπολη αναφέρει πως οι σημαίες θα είναι μεσίστιες στους ναούς, ενώ οι καμπάνες θα χτυπούν πένθιμα επί τρεις ημέρες

Το πρόγραμμα εορτασμού από τη Μητρόπολη

«1. Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος θα έχει ως εξής:

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020:

11 το πρωί Παράκληση και Βγάσματα του Αγίου
6 το απόγευμα Αρχιερατικός Εσπερινός
9.30 το βράδυ Παράκληση και Εγκώμια του Αγίου και στην συνέχεια Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020:

7.45 το πρωί Υποδοχή Μητροπολίτου, Καταβασίες και Θεία Λειτουργία
6 το απόγευμα Αρχιερατικός Εσπερινός
9.30 το βράδυ Παράκληση, Χαιρετισμοί στον Άγιο και στην συνέχεια Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020:

7.45 το πρωί Υποδοχή Μητροπολίτου, Καταβασίες και Θεία Λειτουργία
4 μ.μ. Μπάσματα του Αγίου

2. Όλες οι ιερές ακολουθίες θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών και θα μεταδοθούν ραδιοφωνικά απ’ ευθείας από τον σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως “Άγιος Σπυρίδων 91,1 FM” και διαδικτυακά από την διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς Μητροπόλεως στην ιστοσελίδα imcorfu.gr. Τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες που ενδιαφέρονται να αναμεταδώσουν τις ακολουθίες μπορούν να πάρουν εικόνα δωρεάν από το streaming της Ιεράς Μητροπόλεως.

3. Σε όλους τους άλλους ναούς θα τελεστούν οι ιερές ακολουθίες κατά το πρόγραμμά τους.

4. Στα πλαίσια της ειρηνικής διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του λαού του Θεού από το προσκύνημα του Αγίου οι σημαίες στους ναούς θα είναι μεσίστιες για το τριήμερο.

5. Στα πλαίσια της ίδιας διαμαρτυρίας οι καμπάνες όλων των ιερών ναών θα χτυπήσουν πένθιμα τρεις φορές στις 8 το πρωί, στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα, στην πόλη το τριήμερο και στην επαρχία τουλάχιστον την ημέρα εορτής του Αγίου

6. Όλες οι άλλες κωδωνοκρουσίες, κατά την κερκυραϊκή μας παράδοση, θα γίνουν κανονικά, τις συνηθισμένες ώρες, με τον συνηθισμένο τρόπο (αλάρμα).

Η Ιερά Μητρόπολις θα ήθελε και πρότεινε η ελληνική πολιτεία να δείξει κατανόηση στην γιορτή μας. Η τάξη που τηρήθηκε το καλοκαίρι και το Πρωτοκύριακο, με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, θα μπορούσε και τώρα να διευκολύνει την απόδοση τιμών στον Άγιο Σπυρίδωνα. Στο κλίμα της χαρμολύπης που υπάρχει ας είναι ο Άγιος βοηθός μας».


Πηγή