Σελίδες

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Κυριε Πρωθυπουργε, που αγκαλιαζεις τον Ζαεφ, η Βουλγαρια εκανε αυτο που δεν τολμησες να κανεις εσυ...

Εισαι υπολογος Κουλη, εσυ και η αυλη σου, ειστε χειροτεροι ακομη και απο τον Τσιπρα...



Η Βουλγαρία,  υπέβαλε στις πρωτεύουσες των υπολοίπων 26 χωρών-μελών της ΕΕ ένα μακροσκελές έγγραφο που τιτλοφορείται «επεξηγηματικό μνημόνιο για τις σχέσεις της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας με τα Σκοπια σε σχέση με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, σύνδεσης και σταθεροποίησης», στο οποίο, αποτυπώνονται οι βουλγαρικές θέσεις σε πολλά ιστορικά ζητήματα με ττ Σκοπια. 

Κεντρική θέση σε αυτό καταλαμβάνουν οι «εθνικές και γλωσσικές παρεμβάσεις, που έγιναν στα Σκοπια τη δεκαετία του 1970 μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Βουλγαρία αν και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της γειτονικής της χώρας, το 1991, ουδέποτε αναγνώρισε την γλώσσα της τελευταίας ως «μακεδονική», θεωρώντας ότι πρόκειται για διάλεκτο της βουλγαρικής και ότι η ταυτότητα των Σλάβων πολιτών των Σκοπιων είναι βουλγαρική.

Το μνημόνιο αυτό της Βουλγαρίας προκάλεσε κατάπληξη στα Σκόπια, τα οποία θεώρησαν ότι η Σόφια επιδιώκει να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπιων με την ΕΕ, «μέχρις ότου τα Σκόπια παραδεχθούν ότι ιστορικά και γλωσσικά αποτελούν τμήμα της Βουλγαρίας».

Τον Μάρτιο η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο, αν η Βουλγαρία δώσει τη συγκατάθεσή της σε κάτι τέτοιο.




πηγη