Σελίδες

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Τι άλλο θα ακούσουμε; Η απόφαση του ΣΤΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ, σταμάτησε την αγορά των φρεγατών ! ! !

Αισχος ρε...
Αισχος ρε ψευτες...

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων (που δεν εδωσαν)  κατέστησε απαγορευτικό το κόστος αυτό για τον ελληνικό προϋπολογισμό και αυτό επικαλέστηκε η ελληνική πλευρά για να δικαιολογήσει την υπαναχώρησή της από τη συμφωνία.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε δυσφορία στο Παρίσι, όπου θεωρούσαν τη συμφωνία ειλημμένη απόφαση.
Την επιχείρηση κατευνασμού των Γάλλων δρομολόγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron για την αδυναμία της Αθήνας να ανταποκριθεί οικονομικά στη συμφωνία, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές η Αθήνα επιστράτευσε στην προσπάθεια κατευνασμού και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος επισκέφθηκε το Παρίσι και μετέφερε το μήνυμα πως η ελληνική πλευρά ζητά βραχυπρόθεσμη πίστωση χρόνου για την επανεξέταση των οικονομικών δυνατοτήτων της, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιπρότασης επί της συμφωνίας για την εξαγορά αμυντικού εξοπλισμού.

Πάντως στη Γαλλία, πέραν των αναδρομικών των συνταξιούχων θεωρούν πως υπήρξαν και άλλοι λόγοι για την ελληνική υπαναχώρηση.
Γάλλοι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί, πως παρενέβη τουρκικός δάκτυλος, ο οποίος διεμήνυσε σε ΗΠΑ και Γερμανία, πως η προμήθεια των δύο πλοίων θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και αφορμή πολέμου.

Το θέμα των δύο φρεγατών δεν έχει κλείσει και κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μία στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.
Η συζήτηση διεξάγεται σε άριστο κλίμα και ενδέχεται ακόμα και εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου να πέσουν οι υπογραφές.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, που επικαλείται το δημοσίευμα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομίλησε δύο φορές με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Florence Parly.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για όλες τις εκκρεμότητες, η διευθέτηση των οποίων θα οδηγήσει στην υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας για την τετραμερή με Κύπρο και Ιταλία για την Ανατολική Μεσόγειο και για εξοπλιστικά ζητήματα, τα οποία δεν εξαντλούνται στις φρεγάτες Belharra αλλά επεκτείνονται και σε άλλα πεδία.