Σελίδες

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Επίσημα στοιχεία: Πέθαναν 1626 άτομα από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις το 2018 ! ! ! (Κανείς δεν έκανε λόγο για πανδημία όμως)

   

Το κάτωθι άρθρο δημοσιεύτηκε ένα μήνα πριν το “ξέσπασμα της πανδημίας”. Μέχρι στιγμής έχουμε 254 θανάτους που αποδίδονται στον κορωνοϊό, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσοι πέθαναν μέσα στο 2020 από άλλες ενδοσοκομειακές λοιμώξεις, εκτός…. κι αν εξαφανίστηκαν δια μαγείας!



SOS για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: 1.626 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια το 2018

Την ανάγκη επαγρύπνησης και λήψης μέτρων επιβεβαιώνει μελέτη για τις λοιμώξεις από νοσοκομειακά μικρόβια. Τα ποσοστά των ασθενών που εμφανίζουν λοίμωξη λόγω των πολυανθεκτικών μικροβίων δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα αφού ένας στους 10 Έλληνες, δηλαδή ποσοστό 9,6% των νοσηλευόμενων πέφτει θύμα των ενδονοσοκομειακών μικροβίων.

Η ανησυχία κορυφώνεται εξαιτίας και του δημοσιεύματος του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Lancet, στο οποίο καταγράφεται ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα από πολυανθεκτικά μικρόβια ανήλθε στους 1.626 για το 2018.

Οξεία μορφή λαμβάνει το πρόβλημα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ενδεικτικό είναι ότι η χώρα μας μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας.

Στο σύνολο των χωρών της γηραιάς ηπείρου, έχει παρατηρηθεί ότι κάθε μέρα περίπου 100.000 νοσηλευόμενοι αναπτύσσουν κάποια νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον ακριβή αριθμό των θανάτων να είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί. Άξιο λόγου είναι ότι ο υπουργός Υγείας στη Βρετανία ανάφερε σχετικά με το θέμα των λοιώξεων περισσότερους από 50.000 θανάτους, ενώ τα επίσημα στοιχεία του NHS «μιλούν» για το 1/4 αυτών (13.455).

Το εν λόγω ζήτημα και την αντιμετώπισή τους στη χώρα μας, θα αναλυθούν στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ελέγχου Λοιμώξεων, που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων, από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Η πτυχή της οικονομικής επιβάρυνσης στην αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, θα παρουσιαστεί , ενημερώνοντας για τις πρόσθετες δαπάνες, που περιλαμβάνει η παράταση των ημερών νοσηλείας, οι πρόσθετες υπηρεσίες, ανθρώπινους πόρους και μια σειρά άλλων υγειονομικών αλλά και κοινοτικών υπηρεσιών.

 Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άμεσο ιατρικό κόστος εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά υψηλό το και απειλεί τα συστήματα υγείας. Το πρόβλημα, λένε, είναι πιο έντονο στη χώρα μας, καθώς η οικονομική κρίση, οι ελλείψεις σε απαραίτητες υποδομές και υλικά και κυρίως η υποστελέχωση των νοσοκομείων, είναι επιβαρυντικοί παράγοντες και παράλληλα, γενεσιουργά αίτια αύξησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου θα αναπτυχθούν ακόμη ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών και την εμπλοκή των συνοδών τους, καθώς και ο ρόλος των ΜΜΕ στη διάδοση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αφήστε τα ΜΜΕ, είναι απασχολημένα και καλοπληρωμένα με τη διάδοση και μετάδοση του κορωνοϊού…




πηγη