Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Η αποφράς ημέρα Τριτη 29 Μαιου 1453, αλλα η τελευταία λέξη ακομη δεν έχει ακόμα ειπώθει ! ! ! (Δεν εχει ειπωθει ακομη, καταλαβες Σαλεμενε;)

Παλι με χρονια με καιρους παλι δικα μας θαναι ! ! ! 
Αυτη φραση ζει τοσα χρονια...
Τυχαιο; 

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε στις 29 Μάϊου του 1453, μετά από πολιορκία που είχε ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου.

Ο υπερασπιστής της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε τα πάντα, προκειμένου η Πόλη να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων.

Κάποιοι όμως είχαν αποφασίσει: «Καλύτερα τουρκικό φέσι, παρά η παπική τιάρα».

Καθοριστική ήταν η χρήση της μπομπάρδας, του τεράστιου κανονιού που σημάδευε τα τείχη της πόλης. Πολλά έχουν γραφτεί για τις αιτίες που οδήγησαν στην άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η Κερκόπορτα, η βοήθεια που δεν ήρθε από τη Δύση, η πολιτική και στρατιωτική παρακμή, ο ρόλος της εκκλησίας και των αρχόντων που κοίταζαν το θησαυροφυλάκιό τους και όχι την Πόλη….

Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, καθώς οι περισσότεροι προτίμησαν να… προσευχηθούν.

Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου ξεκίνησε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.

Πολλές φορές, οι Τούρκοι προσπάθησαν να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο.

Οι ελπίδες των πολιορκημένων χριστιανών αναπτερώθηκαν.

Ο Μωάμεθ αντιλήφθηκε πως από μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με την βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και την νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.

Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας των τειχών, παρά μόνο όταν από εσωτερική προδοσία μπήκαν από την Κερκόπορτα και περικύκλωσαν τους αμυνόμενους.

Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στην σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

Κάτι αντίστοιχο θέλει να κάνει σήμερα ένας άλλος «Σουλτάνος» ο Ερντογάν!

Το μήνυμα είναι ένα: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ! Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ!













πηγη