Σελίδες

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Προσπαθουν να γελασουν τον Στραταρχη, ο Πουτιν και Ερντογκαν αλλα....

Μαλλον παιξανε και χασανε...
Δυσκολα θα ριξουν τον Στραταρχη...

Οι Τούρκοι σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, φέρονται να έχουν μεταφέρει τουλάχιστον 1500 επίλεκτους Τουρκμένους και Σύρους μισθοφόρους, για να έχουν την εξουσία σε εδάφη που κατοικεί μια μικρή μειοψηφία “τουρκογενών Λίβυων”, ελέγχοντας την κατάσταση κοντά σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Πρόκειται για παρόμοια περίπτωση με τη Συρία, στην οποία η Τουρκία με πρόσχημα την δράση των Κούρδων και την ύπαρξη Τουρκμένων Σύρων, ελέγχει μεγάλης έκτασης έδαφος στα ΒΔ της χώρας, το οποίο φιλοδοξεί να προσαρτήσει στο μακρινό μέλλον.

Πρόκειται σαφώς για σχέδιο ελέγχου της λιβυκής χώρας με απώτερο στόχο την στοχοποίηση των πετρελαιοπηγών αλλά και της πολιτικής ελίτ, καθώς και της όποιας λιβυκής κυβέρνησης μελλοντικά.

Δεν ξέρουμε τι θα πράξει ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος εκβιάζεται σαφώς από τη Μόσχα, αλλά το τοπίο παραμένει θολό, ενώ η όλη κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί και να γίνει πολύ χειρότερη για όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή.

Αυτήν την άκαιρη ανιστόρητη και προκλητική κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ενώ οι δυνάμεις του Χαφτάρ απείχαν λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της Τρίπολης,  την προωθούσαν η Τουρκία και η Ρωσία για τα δικά τους προσωπικά σχέδια.

Όποια και αν είναι η εξέλιξη στις μάχες στη Λιβύη, είναι σαφές ότι το γεωπολιτικό πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής μετατοπίζεται προς Μόσχα και Άγκυρα μεριά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για τη μείωση της συμμετοχής της χώρας του σε ξένες συγκρούσεις.

Ένας μικρότερος ρόλος για τις ΗΠΑ σε περιοχές όπου οι μάχες θεωρούνται ανυπέρβλητες, είτε πρόκειται για το Αφγανιστάν είτε για την Αφρική, ανοίγει σαφέστατα όμως το δρόμο για άλλα κράτη (Τουρκία -Ρωσία) να αυξήσουν την γεωπολιτική και στρατιωτική παρουσία τους.

Στη Λιβύη, υπάρχουν κάποιες αναφορές για συνέχιση των μαχών μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός, αλλά είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί το εάν θα διατηρηθεί η ειρήνη, αναφέρουν αμυντικοί αναλυτές που βρίσκονται κοντά στην περιοχή.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες που πολεμούν στη Λιβύη και θα ήταν υπερβολικά αισιόδοξο να περιμένουμε η χώρα να επιστρέψει σε κατάσταση ειρήνης, ενώ η Αίγυπτος έχει μετακινήσει δυνάμεις στα δυτικά σύνορα της χώρας και δεν ξέρουμε αν ο Αλ Σίσι υποχωρήσει στις ρωσικές εντολές «να κάτσει φρόνιμα».

Οι στενοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και οι αντίστοιχες ομάδες στο λιβυκό έδαφος καθιστούν αυτήν την εκδοχή ως πιο πιθανή επιλογή για το εγγύς μέλλον, καθώς οι πολλές και διαφορετικές φυλές δεν έχουν εκφραστεί ακόμη και ο Χαφτάρ “βράζει” για την συμπαιγνία που έπαιξαν οι Ρώσοι με τον Ερντογάν.

Εκτίμηση υπάρχει ότι τίποτα από όλα αυτά που γράφονται και λέγονται δεν θα ισχύσει πραγματικά και η Λιβύη θα συνεχίσει να παράγει “αστάθεια” σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο, η οποία μπορεί να προκαλέσει με την σειρά της «αναταράξεις» μέχρι τη Μαύρη θάλασσα.




πηγη