Σελίδες

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Και παλι το <Ξανθο Γενος> στο πλευρο της Τουρκιας στην Λιβυη και η Ελλαδα μονη, παρεα με τα διαβηματα της...


Ενώ η Ελλάδα “τρέχει” σε Ευρώπη και Αμερική προσπαθώντας να υψώσει ένα διπλωματικό τείχος απέναντι στην τουρκική συμφωνία με τη Λιβύη και να ανακόψει τις απειλές του Ερντογάν προς την χώρα μας, η τουρκική διπλωματία τα δίνει όλα με την Μόσχα.

Σκοπός της Άγκυρας καταρχήν είναι, η αποδοχή των τουρκικών θέσεων μαζί με την αποστολή τουρκικών δυνάμεων σε Τρίπολη και Μισράτα για να σωθεί το παραπαίον καθεστώς Σαράζ μαζί με την συμφωνία για την τουρκική ΑΟΖ, πιθανότατα όμως στο “κάδρο” των επαφών Ρώσων και Τούρκων να τέθηκε και η Ελλάδα στην Α.Μεσόγειο.

Η προχθεσινή “ρουκέτα” του πρώην ΥΠΑΜ Π.Καμμένου, περί “συμφωνίας” Ελλάδος-Ρωσίας κατά «πιθανής» τουρκικής «δράσης» στα νησιά μας, η οποία παραβιάστηκε (κατά τον ίδιο) μετά την αναγνώριση της ουκρανικής εκκλησίας, βάζει σε σκέψεις πολλούς αμυντικούς αναλυτές για το τι πραγματικά διαδραματίζεται στο παρασκήνιο των τουρκο-ρωσικών συζητήσεων για τη Λιβύη.

Ήδη προχθές είχαμε, όχι τυχαία φυσικά, νέα τουρκική πρόκληση βαρύτατης σημασίας , καθώς η Άγκυρα απαίτησε από το Βέλγιο, τα μαχητικά του αεροσκάφη τα οποία πέταξαν πάνω από τα ελληνικά νησιά, να παίρνουν άλλη φορά την άδεια της Άγκυρας και όχι την άδεια της Αθήνας για να πετούν σε ελληνικό εναέριο χώρο. Το περιστατικό είχε αφορμή ελληνοβελγική άσκηση στα νησιά «πρώτης γραμμής».

Μιλάμε για πρωτόγνωρα και άκρως επικίνδυνα πράγματα ως προς τη φιλοσοφία που διέπει το σαράι του Σουλτάνου, ο οποίος διατάζει και από κάτω οι υποτακτικοί του σε ΥΠΑΜ, ΥΠΕΞ και αλλού, εκτελούν τυφλά τα πάντα.

“Η σύγκρουση στη Λιβύη είναι ένα από τα κεντρικά θέματα των πολιτικών επαφών μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας”, δήλωσε ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Αλέξανδρος Γκρούσκο.

«Η Λιβύη βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών επαφών [με την Τουρκία], όπως και με πολλούς άλλους εταίρους.

Έχουμε έναν πολύ έντονο πολιτικό διάλογο σχεδόν καθημερινά και συζητούμε όλα τα θέματα που είναι σημαντικά για εμάς, όσον αφορά την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Grushko στους δημοσιογράφους, τονίζοντας «ότι μέσω συνεργατών (με την Τουρκία) και επαφών αναζητείται κοινό έδαφος”.

Ο Γκρούσκο τόνισε ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ, Χασάν Σαλαμίν, έκανε θετικές προσπάθειες για την διαμεσολάβηση. Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι η σύγκρουση θα πρέπει να επιλυθεί από τον λαό της Λιβύης μέσω διαπραγματεύσεων.

«Αυτό που ενώνει όλους τους σωστούς ανθρώπους είναι η κατανόηση ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από τους ίδιους τους Λίβυους με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της Λιβύης μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Τι να μας ετοιμάζουν όμως άραγε οι Τούρκοι με την Ρωσία, σε σχέση με τη Λιβύη και την Α.Μεσόγειο; Μήπως λέμε, στην περιοχή αυτή ετοιμάζονται να έρθουν για εξόρυξη ρωσικές εταιρείες όπως συμβαίνει ήδη στην δυτική Λιβύη;

Αυτό διαπραγματεύονται Ερντογάν και Πούτιν, διότι τα λεφτά εδώ στην Μεσόγειο είναι πάρα πολλά, και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ανάφλεξη αν δεν επέλθει συμφωνία και με τον αμερικανικό παράγοντα.

Η Λιβύη όχι για πολύ ακόμα, κυβερνάται από δύο ανταγωνιστικές κυβερνήσεις. Το ανατολικό τμήμα της χώρας ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ, και η δυτική πλευρά κυβερνάται από την αποκαλούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζεται από την Τουρκία, η οποία τώρα βαίνει  προς το τέλος της.





πηγη