Τα πετρέλαια θέλουν οι νεο-οθωμανοί στην Συρία εκτός της προσάρτησης εδαφών, ενώ επιθυμούν να αλλάξουν και τον εθνολογικό χάρτη ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, προκαλώντας την οργή με έκτακτες δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ και του Σύρου προέδρου περί συριακής κυριαρχίας επί ολόκληρου του συριακού εδάφους.
“Η δήλωση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας επί του συριακού πετρελαίου είναι πραγματική κατοχή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.
«Όσοι λένε ότι θα μεταφέρουν τους πόρους του συριακού λαού στους Κούρδους είναι υπέρ της τρομοκρατίας και ενάντια στο λαό της Συρίας», δήλωσε με ένα tweet, ο Omer Celik, εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Ο Τούρκος αξιωματούχος συνέχισε λέγοντας: «Ισχυρίζονται ότι έχουν δικαιώματα στους πόρους του συριακού λαού, και λένε ότι θα επιτρέψουν στην τρομοκρατική οργάνωση του SDF να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις πωλούν πόρους του συριακού λαού, ειδικά πετρέλαιο. Αυτό γίνεται από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Daesh, το PKK, το YPG, το PYD και το SDF. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.»
Ο ίδιος αναφερόταν στις ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι τα έσοδα από πετρελαϊκά πεδία στη βορειοανατολική Συρία θα πάνε προς τις δυνάμεις του SDF (Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας) μέρος των οποίων είναι οι Σύροι Κούρδοι, παρεμβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο στο σκηνικό “πολέμου” που δημιουργήθηκε για την τύχη των πετρελαιοπηγών της συριακής δημοκρατίας.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Jonathan Hoffman, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου δεν θα πηγαίνουν στις ΗΠΑ αλλά στον SDF, το οποίο η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί ως τοπικό σύμμαχο ενάντια στους τζιχαντιστές στη Συρία.
Ρωσική και συριακή αντίδραση στα σχέδια ΗΠΑ-Τουρκίας
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λάβροφ δήλωσε επί του θέματος: “Η Μόσχα επιμένει ότι ο συριακός στρατός θα ελέγχει το συντομότερο δυνατό ολόκληρη τη συριακή επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών πεδίων”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι η απελευθέρωση της Συριακής επαρχίας Idlib με στρατιωτικά μέσα δεν θα πάρει πολύ χρόνο, αλλά πρώτα οι αρχές σχεδιάζουν να δώσουν στους πολίτες την ευκαιρία να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Τα κοιτάσματα πετρελαίου βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μετά την απόσυρση των Αμερικανών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η Άγκυρα θεωρεί όλες όλες τις κουρδικές οργανώσεις ως θυγατρικές του ΡΚΚ, και κατ’ επέκταση ως τρομοκρατικές οντότητες και για αυτό ξεκίνησε την γνωστή στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
Ωστόσο, η Τουρκία έχει τον έλεγχο μιας περιοχής 400 τετραγωνικών μιλίων και οι περισσότεροι αναλυτές αμφισβητούν ότι 3 εκατομμύρια πρόσφυγες θα μπορούσαν να χωρέσουν εκεί.
«Οι πρακτικές λεπτομέρειες της διευθέτησης εκατομμυρίων προσφύγων σε ένα αρκετά στενό διάδρομο γης είναι αρκετά φιλόδοξοι και δεν βλέπω πώς μπορεί να έχει η Τουρκία αυτή την ικανότητα», δήλωσε ο Ryan Gingeras, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του Ναυτικού ινστιτούτου των ΗΠΑ.
Μια άλλη μεγάλη ανησυχία είναι ότι οι περισσότεροι επαναπατρισθέντες πρόσφυγες θα είναι Άραβες Σουνίτες Μουσουλμάνοι, οι οποίοι θα εποικίσουν εδάφη που κατοικούν κουρδικοί και χριστιανικοί πληθυσμοί.
Πολλοί επικριτές κατηγορούν την Άγκυρα ότι προσπαθεί να προβεί στη εθνολογική αλλοίωση της περιοχής για να μειώσει την παρουσία των Κούρδων και των υποστηρικτών του κουρδικού κυβερνώντος κόμματος, Δημοκρατικού Κόμματος (PYD), το οποίο η Τουρκία θεωρεί εχθρό.
Ο Ερντογάν αισθάνεται από την πλευρά του πολύ άνετα χρησιμοποιώντας την εθνολογική αλλοίωση ως πολιτικό εργαλείο. Πράγματι, απειλεί να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής ως όπλο ενάντια στην Ευρώπη, προειδοποιώντας επανειλημμένα ότι θα μπορούσε να «ανοίξει τις πύλες» και να πλημμυρίσει την Ευρώπη με τους Σύριους που ζουν σήμερα στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη κατηγορηθεί ότι σχεδιάζει εθνοκάθαρση, μεταξύ άλλων και από την πρώην πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Samantha Power.
Ο Dareen Khalifa ο οποίος είναι Σύριος ανώτερος αναλυτής διεθνών κρίσεων και πρόσφατα επέστρεψε από ένα ταξίδι στη βόρεια Συρία ανέφερε: «Υπάρχει πολύς φόβος αρχικά όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο [επανεγκατάστασης], κυρίως επειδή οι κάτοικοι θεωρούν ότι πολλοί από αυτούς που θα έρθουν είναι Άραβες και πρόκειται να μετεγκατασταθούν σε πρωτίστως σε κουρδικές πόλεις.
Έχοντας εξαλείψει τους περισσότερους χριστιανούς με γενοκτονίες και με την αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών με την Ελλάδα το 1923, η Τουρκία στοχεύει τώρα στη μεγάλη κουρδική μειονότητα.
Το σχέδιο περί επανεγκατάστασης αφορά παλαιότερο νόμο του 1934, ο οποίος αποσκοπούσε στον εκτουρκισμό της χώρας, σύμφωνα με τον τότε Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Sukru Kaya,»για να δημιουργηθεί μια χώρα που θα μιλάει μια γλώσσα, θα σκέπτεται με τον ίδιο τρόπο και θα μοιράζεται το ίδιο συναίσθημα».
Για να το λένε λοιπόν όλοι αυτοί οι ειδικοί σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρουν και αυτοί το τι εστί Τούρκος και τα σχέδια του για νέα Οθωμανική αυτοκρατορία.
πηγη