Σελίδες

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Νέος εκλογικός νόμος και τέλος στα μικρα κομματα ! ! ! 4%, ή 5% το όριο εισόδου στη Βουλή....

Απο τωρα φροντιζουν για το μελλον τους, οι Νουδουληδες...
Εξαφανιζουν την Αριστερα και καλα κανουν....
Εξαφανιζουν ομως και ολα τα μικρα κομματα....
Ετσι, θα συνεχισουν να απολαμβανουν την κληρονομια του μπαμπα τους, οι απογονοι των απατεωνων, που μας κυβερνησαν τοσα χρονια και κατεστρεψαν την Ελλαδα ! ! !
Διαβαστε το παρακατω αρθρο και θα με δικαιωσετε γι αυτα που γραφω...


Αποφασισμένος να τελειώσει την Αριστερά είναι ο Κ.Μητσοτάκης δίνοντας δικαίωμα ψήφου σε 2 εκατομμύρια ομογενείς οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ!

Ολοι θα θυμόμαστε τις διαμαρτυρίες εναντίον μελών του ΣΥΡΙΖΑ από την ομογένεια σε Βρετανία, Αυστραλία, ΗΠΑ και την άρνηση Α.Τσίπρα να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες ομογενείς. Γνώριζε φυσικά τι ψηφίζει η μεγάλη πλειονότητα τους...

Πιο αναλυτικά, πυρετωδώς εργάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών και στο γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου, για να ετοιμάσουν το προσχέδιο νόμου για το νέο εκλογικό σύστημα, που θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και που οδηγεί σε ακυβερνησία.

Οι αλλαγές στο σύστημα θα συνδυαστούν με την ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού, που θα αποτελέσει μια μείζονα αλλαγή στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος, ενώ θα επιδιωχθεί και η συναίνεση των άλλων πολιτικών δυνάμεως και κυρίως του ΚΙΝΑΛ.
Η ψήφος του Κινήματος Αλλαγής είναι κομβική, αφού χωρίς την θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Οι βασικές ρυθμίσεις του νέου εκλογικού συστήματος

Αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος, επιστολική ψήφος για ετεροδημότες και αποδήμους, αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή, από το 3% ίσως και στο 5%, αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 20 ώστε να συμπεριληφθούν και ομογενείς από όλες τις ηπείρους και άνοιγμα των εκλογικών καταλόγων στους Ελληνες του εξωτερικού.

Οι αλλαγές στις ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου, θα συνδυαστούν με τις ρυθμίσεις για την απόδοση- επιτέλους- του δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες αποδήμους, είτε με την ψήφο στις ελληνικές πρεσβείες και στα προξενεία είτε με επιστολική ψήφο, όπως προβλέπουν οι νομοθεσίες των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Η ψήφος των ομογενών- που δεν θα «σταυρώνουν» υποψηφίους βουλευτές, αλλά η ψήφος τους θα υπολογίζεται ισότιμα και θα προσμετράται κανονικά στο τελικό αποτέλεσμα- θα οδηγήσει πιθανότατα και σε αύξηση των βουλευτών Επικρατείας.
Σε περίπτωση που ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια και προωθηθεί ρύθμιση για την επιστολική ψήφο, η δυνατότητα θα επεκταθεί και στους ετεροδημότες, ώστε να δοθεί τέλος στην μετακίνηση των ψηφοφόρων στις εκλογές.

Ελπίδα της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων να ψηφιστεί από το σύνολο της Ελληνικής Βουλής, χωρίς όμως να είναι δεδομένο.

Η ψήφος ομογενών και ετεροδημοτών

Ο νέος εκλογικός νόμος θα συνδυαστεί (θα είναι βέβαια διαφορετικά νομοσχέδια, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός) με τη μείζονα μεταρρύθμιση της παροχής δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, αναμένεται να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ελληνες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ωκεανία και τις υπόλοιπες ηπείρους.
Το θέμα θα συμπέσει και με τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

«Το 2021 ο Ελληνισμός θα είναι ξανά ενωμένος και ακμαίος» είναι η φράση που αποτυπώνει το όραμα πίσω από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, το υπουργείο Εσωτερικών μελετά αναλυτικά το σύστημα της επιστολικής ψήφου, έργο το οποίο έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και αναμένεται να ισχύσει και για τους ετεροδημότες.
Θα καλυφθούν έτσι και οι Ελληνες κάτοικοι εξωτερικού οι οποίοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Βασικά το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να αυξήσει τη συμμετοχή και να αποτρέψει την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η μετακίνηση σε πρεσβείες και προξενεία.
Για τους κατοίκους του εσωτερικού που ζουν μακριά από την περιοχή όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, η πρόβλεψη είναι ότι θα λαμβάνουν τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια και θα έχουν την ευκαιρία να εκφράζουν την προτίμησή τους και για το κόμμα και βάζοντας σταυρό στον εκλεκτό τους υποψήφιο.

Στην περίπτωση των ομογενών, εβδομάδες προ των εκλογών, τουλάχιστον 25 ημέρες, θα λαμβάνουν τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων και δύο φακέλους. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξουν και οι σχετικές προθεσμίες για την ανακήρυξη των υποψηφίων, με τη σχετική περίοδο να διευρύνεται.
Στη συνέχεια οι ομογενείς εκλογείς θα ταχυδρομούν τον έναν φάκελο με το ψηφοδέλτιο (Επικρατείας) της επιλογής τους.
Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το πού θα γίνεται η διαλογή και το αν θα υπάρχει κάποια απόσταση από την ημέρα της γενικής ψηφοφορίας, ώστε το βράδυ των εκλογών να υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι επιλογές των πολιτών και να μη βγαίνουν τα αποτελέσματα τμηματικά.
Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος τους θα προσμετράται ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα για το σύνολο της χώρας.

Ανοιγμα στον παγκόσμιο Ελληνισμό

Προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα εκλογής αντιπροσώπων τους, το υπουργείο Εσωτερικών θα προτείνει την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 που είναι σήμερα σε 20.

«Η πατρίδα σας εμπιστεύεται, στηρίξτε τη» είναι το μότο του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

«Δεν μπορούμε να πετύχουμε την ανασυγκρότηση της χώρας χωρίς το άνοιγμα στον παγκόσμιο Ελληνισμό», επισημαίνει ο ίδιος σε δημόσιες παρεμβάσεις του.
Επίσης θα αλλάξει η απόδοση της ιθαγένειας, ώστε μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής τα παιδιά των Ελλήνων στο εξωτερικό να δηλώνονται και να αποκτούν αυτόματα τα δικαιώματα του Ελληνα πολίτη.

Οπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος της κυβέρνησης είναι η απόδοση δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς να επικυρωθεί και από τους 300 της Βουλής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο θέμα αναφέρθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις αμέσως μετά τις εκλογές:

«Καθιερώνουμε άμεσα, επιτέλους, νομοθετικά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Και κάνω έκκληση στην Εθνική Αντιπροσωπεία να βρούμε και με το παραπάνω τους 200 βουλευτές (σ.σ.: το όριο για την άμεση εφαρμογή του) που χρειαζόμαστε για να ισχύσει αυτή η μεγάλη καινοτομία.
Να μπορέσουν επιτέλους οι συμπολίτες μας που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να το ασκούν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους και να μην αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα. Ταυτόχρονα, ψηφίζουμε και νέο εκλογικό νόμο που θα συνδυάζει την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα.
Δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο στην απλή αναλογική».

Σύντομα Κυριάκος Μητσοτάκης και Τάκης Θεοδωρικάκος θα βρεθούν κοντά στους ομογενείς, καθώς προγραμματίζονται ταξίδια σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, και φυσικά τις ευρωπαϊκές χώρες με έντονο ελληνικό στοιχείο.
Ιδιαίτερο ρόλο στο θέμα διαδραματίζει και ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης.

«Δεν υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που να μην αναγνωρίζει ότι πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών απανταχού της Γης να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους - άλλωστε το προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμά μας.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η τεχνολογία καθιστά την ψήφο των αποδήμων εύκολη υπόθεση, ενώ είναι ντροπή το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που δεν έχει παραχωρήσει στους πολίτες της αυτό το δικαίωμα», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα», την ομογενειακή εφημερίδα της οποίας ήταν και ο εκδότης.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει στο θέμα η κυβέρνηση είναι ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας, Βασίλη Παπαστεργιάδη, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και είχε συνάντηση με τον κ. Θεοδωρικάκο στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ο κ. Παπαστεργιάδης προσέφερε στον κ. Θεοδωρικάκο ένα μπούμερανγκ ως σύμβολο της επιθυμίας των αποδήμων να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
«Το πετάς και επιστρέφει πίσω, είναι δηλαδή δείγμα ενότητας. Ο,τι φεύγει έρχεται πίσω. Ετσι κι εμείς, η Ομογένεια, βλέπουμε ότι εσείς ως υπουργός θα μας φέρετε πίσω στην πατρίδα μας», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι η Μελβούρνη είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη.

Το εκλογικό μπόνους

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ώριμη σκέψη απορρίφθηκε το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο, καθώς οι μονοεδρικές στις οποίες βασίζεται θα μετέτρεπαν τους βουλευτές σε ανταγωνιστές των δημάρχων.
Για την ακρίβεια, εξετάστηκε το ενδεχόμενο 100 βουλευτές να εκλέγονται με απλή αναλογική σε ολόκληρη την επικράτεια με λίστα και οι υπόλοιποι 200 σε αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες.
Μόνο που η Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη από τη Γερμανία, οπότε με το που μπήκε στο σχέδιο πάνω στον χάρτη φάνηκαν οι αντιφάσεις και οι συγκρούσεις που θα προκαλούσε αν μεταφερόταν στη δική μας πραγματικότητα.

Ετσι, επανήλθε στο προσκήνιο το σενάριο μιας επί το αναλογικότερο εκδοχής του σημερινού συστήματος. Αρχικά θα πρέπει να επισημανθεί ότι και τώρα το μπόνους μόνο θεωρητικά είναι 50 έδρες. Η Ν.Δ. με το 40% θα έπρεπε να είχε πάρει με την απλή αναλογική 120 έδρες και με το μπόνους να φτάσει τις 170! Ομως έχει 158, καθώς στην πρώτη κατανομή πήρε 108, 12 λιγότερες απ’ ό,τι θα έπαιρνε με απλή αναλογική. Οπότε θα μπορούσε να πει κανείς πως το πραγματικό μπόνους είναι 38 έδρες.
Η ουσία πίσω από την επισήμανση είναι ότι σε αυτό το επίπεδο θα κυμαίνεται και η τελική πρόταση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του πρώτου κόμματος: θα προβλέπει αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του.
Δηλαδή με 35% θα του δίνονται 35 έδρες ή με 40% θα του δίνονται 40 έδρες, ως γενική αρχή.

Προφανώς πρόκειται για την πρώτη σκέψη που θέτει τον κανόνα τον οποίο θα συζητήσει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών δεν βιάζεται και θα εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου και συναίνεσης.
Ερώτημα παραμένει το από πού θα προκύπτουν οι έδρες του μπόνους.
Η προφανής επιλογή είναι από όσα κόμματα θα μένουν εκτός Βουλής λόγω του 3%, αλλά είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη δεξαμενή δεν αρκεί.
Οπότε θα πρέπει να μειώνονται αναλογικά οι έδρες των υπόλοιπων κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη Βουλή.
Με το ισχύον σύστημα τη μεγαλύτερη απώλεια την έχει το δεύτερο κόμμα.
Ανοιχτό είναι και το θέμα της μεταχείρισης των εκλογικών συνασπισμών, με τις περισσότερες τοποθετήσεις να είναι υπέρ της παροχής του μπόνους και σε αυτούς.

Κομβικός ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής

Για να ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη από τις επόμενες εκλογές, απαιτείται η συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής.

Το σημερινό υπό αναθεώρηση Σύνταγμα, προβλέπει οτι ο νέος εκλογικό νόμος ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν ψηφιστεί από 200 βουλευτές.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, τέτοια πλειοψηφία είναι μάλλον αδύνατον να βρεθεί, ακόμα και αν το ΚΙΝΑΛ συναινέσει στις αλλαγές, αφού Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ μαζί αθροίζουν 180 ψήφους.
Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα μικρότερα κόμματα θεωρείται εφικτό να δώσουν θετική ψήφο.

Λύση μπορεί όμως να βρεθεί με την Αναθεώρηση του Συντάγματος και του άρθρου 52 που προβλέπει ότι το νέο σύστημα για να ισχύσει άμεσα, από τις αμέσως επόμενες εκλογές δηλαδή, χρειάζεται 200 ψήφους.
Αλλά αυτή η διάταξη του Συντάγματος για να αναθεωρηθεί, χρειάζονται 180 ψήφοι, συνεπώς ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ είναι κομβικός.
Αν τυχόν το ΚΙΝΑΛ συναινέσει στην αναθεώρηση της διάταξης και γίνει δεκτό να αλλάζει το εκλογικό σύστημα με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, η Νέα Δημοκρατία έχει τα χέρια λυμένα.
Αν όμως το ΚΙΝΑΛ συναινέσει μέν, αλλά απαιτήσει η πλειοψηφία που χρειάζεται για να ισχύσει άμεσα ένα νέο εκλογικό σύστημα, πέφτει στις 180 ψήφους, τότε και πάλι η στάση του ΚΙΝΑΛ θα κρίνει αν το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει άμεσα η θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Οι όροι που βάζει το ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει ψηφίσει την απλή αναλογική και δέχεται το νέο εκλογικό σύστημα να έχει στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής, αλλά θεωρεί το υπάρχουν μπόνους των 50 εδρών υπερβολικό.

Το Κίνημα Αλλαγής απαιτεί το μπόνους να δίνεται μόνο αν το πρώτο κόμμα λαμβάνει άνω του 25% του εκλογικού σώματος.
Σε αυτήν την περίπτωση το μπόνους θα είναι 20 έδρες.
Για ποσοστό πρώτου κόμματος άνω του 25%, το μπόνους που προβλέπει η πρόταση του ΚΙΝΑΛ είναι μία έδρα για κάθε 1% πάνω από το 25% του πρώτου κόμματος, αλλά με ανώτατο όριο τις 35 έδρες.
Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ θέλει ακόμα την κατάτμηση και των άλλων εκλογικών περιφερειών μαμούθ, την διατήρηση του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή και μέτρα για την διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων.

Το ΚΙΝΑΛ συμφωνεί και με την δυνατότητα της ψήφου των ομογενών και θα ψηφίσει την σχετική ρύθμιση.

Ο Στέλιος Πέτσας για τον εκλογικό νόμο

Ο υπουργός Επικρατείας Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Αντ1 σημείωσε ότι ο νέος εκλογικός νόμος «θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις, στην βάση της αναλογικότητας και φυσικά με τους πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους».

Σημείωσε ότι ακόμη δεν υπάρχουν αποφάσεις, αλλά εξετάζονται διάφορες παράμετροι από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Και πρόσθεσε:

«Η διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό θα είναι σε άλλο νομοσχέδιο από εκείνο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου».








πηγη