Σελίδες

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

ΔΩΡΑ ΕΟΡΤΩΝ: Αν δωσετε δωρα, να μειωσετε κι αλλο τους μισθους και τις συνταξεις, λεει η Κομισιον!



«Πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο φέρνει ένα σημείο - «βόμβα» στην έκθεση της Κομισιόν, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι η επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο, μπορεί να γίνει μόνο με ισοδύναμες περικοπές στα μισθολόγια. 

Ο συγκεκριμένος όρος που θέτει η Κομισιόν, στην 30η σελίδα της έκθεσης, περιλαμβάνει στα αντισταθμιστικά μέτρα -που θα ζητηθούν για το Δημόσιο- και τις συντάξεις, και θα ισχύσει ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά!

Αυτό, πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», σημαίνει ότι ακόμη κι αν απορριφθούν οι αιτήσεις για τα αναδρομικά -και απλώς επαναφερθούν τα δώρα- η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προβεί σε αντισταθμιστικές περικοπές δαπανών, ή σε ισόποση αύξηση εσόδων - εισφορών.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ήδη, πάνω από 550.000 δημόσιοι υπάλληλοι -σχεδόν το 80% του συνόλου- έχουν κάνει αιτήσεις για αναδρομικά 2ετίας ή και 5ετίας από τα Δώρα των 1.000 ευρώ ετησίως που καταργήθηκαν από το 2013 και αυτή η κατάργηση κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πλέον, εκκρεμεί η απόφαση της Ολομέλειας, που επίκειται εντός του Μαρτίου και από αυτήν θα εξαρτηθεί αν δικαιούνται αναδρομικά από Δώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι και αν τα έχουν κατοχυρώσει μόνον με αιτήσεις, ή τα παίρνουν μόνον εφόσον έχουν κάνει και αγωγές πριν βγει η οριστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στο «στόχαστρο» μισθοί και συντάξεις

Η Κομισιόν, στην έκθεσή της, κουνάει το «δάχτυλο» στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν θα πρέπει να προέλθουν από άλλες πηγές, όπως η περαιτέρω φορολόγηση, αλλά από τους τομείς που θα ευνοηθούν από την επαναφορά των δώρων.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές θα πρέπει να γίνουν από μισθούς ή και συντάξεις.

Οι πιστωτές υπολογίζουν το κόστος από την αναδρομική επαναφορά των δώρων σε 2,4 δισ. ευρώ, ήτοι το 1,3% του ΑΕΠ.

Από το ποσό αυτό το 1,1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2,1 δισ. ευρώ είναι τα αναδρομικά («retroactive») και το 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 370 εκατ. ευρώ, είναι τα Δώρα που θα πρέπει να καταβάλλει επαναλαμβανόμενα («recurrent») σε ετήσια βάση η κυβέρνηση στο Δημόσιο, με το σκεπτικό ότι το ποσό θα είναι όπως παλιά στα 1.000 ευρώ ετησίως.

Τα πιθανά σενάρια

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αν δεν δοθούν αναδρομικά από το ΣτΕ σε όσους δεν άσκησαν αγωγές, το κόστος που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι για τα δώρα που θα πρέπει να καταβάλει από εδώ και στο εξής.

Στο ενδεχόμενο αυτό, το σχέδιο που εξετάζεται ήδη είναι να πάρουν αναδρομικά όσοι έκαναν αγωγές, αλλά από εδώ και πέρα η επαναφορά Δώρων στο Δημόσιο να γίνει με τα μισά ή και λιγότερα από τα 1.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή να επανέλθουν Δώρα ως έκτακτο βοήθημα λόγω εορτών με ποσό 300 ή 400 ευρώ το χρόνο.

Στο σενάριο αυτό το ετήσιο κόστος πέφτει από τα 370 εκατ. ευρώ στα 160 εκατ. ευρώ, οπότε και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα κλείσουν το λογαριασμό θα είναι ελαφρύτερα.

Για τις συντάξεις τα αναδρομικά εκκινούν από τον Ιούνιο του 2015 που το ΣτΕ είπε ότι οι μειώσεις δυο νόμων του 2012 (ν. 4051 και 4093) είναι αντισυνταγματικές. Το Δικαστήριο είπε ότι από Ιούνιο 2015 και μετά οι μειώσεις θα έπρεπε να σταματήσουν, αλλά δεν έγινε και οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τουλάχιστον 3,5 ετών και δικαιώνονται μαζικά από τα δικαστήρια.

Το υπουργείο, καταλήγει το δημοσίευμα, έχει πει στην Κομισιόν ότι οι μόνοι που τους χρωστά αναδρομικά είναι 121 συνταξιούχοι που προσέφυγαν κατά των παράνομων μειώσεων, και πριν βγει το ΣτΕ να πει ότι είναι αντισυνταγματικές, δηλαδή πριν από τις 10 Ιουνίου του 2015.

πηγη