Σελίδες

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Πυρ και μανια η Σερβια εναντιον των Σκοπιων. Ανοιγει νεα πληγη στα Βαλκανια....

Άγρια κόντρα Σερβίας-Σκοπίων.....
Η ΠΓΔΜ έγινε κέντρο ελέγχου της Δύσης στα Βαλκάνια....
Ανοίγει νέο μέτωπο στην περιοχή...
Οι Σκοπιανοι νομιζουν οτι εγιναν υπερδυναμη με τις πλατες του ΝΑΤΟ...

Σφοδρή διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ Βελιγραδίου-Σκοπίων για τις σχέσεις τις πΓΔΜ με τη Δύση. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του γιουγκοσλαβικού κρατιδίου, καταγγέλοντας πως αυτό αποτελεί προτεκτοράτος της Δύσης στα Βαλκάνια και λειτουργεί κατά της Σερβίας, και κατ’ επέκταση της Ρωσίας.

Αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών οικοδομήθηκε με βάση τα συμφέροντα της Δύσης και μοναδικό σκοπό την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Και

αυτό είναι ένα βήμα προς την άυξηση της δυτικής επιρροής στα Βαλκάνια και το γεωστρατηγικό «μπλοκάρισμα» της Ρωσίας στην περιοχή.

Η κόντρα Σκοπίων-Βελιγραδίου δεν μπορεί να μην εμπλέκει και το ζήτημα του Κοσόβου, των αλβανικών πληθυσμών στις Βαλκανικές χώρες και το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι απέρριψε κάθε συζήτηση για αλλαγή των συνόρων που θα οδηγούσε στη δημιουργία εθνικών κρατών. «Η διαίρεση με βάση τα εθνικά κριτήρια δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο», τόνισε ο Χαραντινάι, σε συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος ανέφερε, ότι η οριοθέτηση αποτελεί την επίσημη πρόταση του Βελιγραδίου, στις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα.

Με τα Σκόπια επικρατεί ένα αντίστοιχο κλίμα, καθώς λόγω των Αλβανών, που παραδοσιακά ως λαός πρόσκεινται στη Δύση, ανοίγει ένα νέο μέτωπο κατά της Σερβίας, η οποία ουσιαστικά έχει απομονωθεί από τις χώρες των Βαλκανίων που βρίσκονται υπό δυτική επιρροή.

«Τα Σκόπια έγιναν εκείνο που ήταν κάποτε η Βουδαπέστη – κέντρο δραστηριοτήτων πληροφοριών κατά της Σερβίας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν.

Ο Βούλιν εννοούσε στην Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουγγαρία, όπου οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Σερβίας συναντιόντουσαν με Αμερικανούς διπλωμάτες τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της μάχης τους κατά του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Βούλιν υπήρξε σταθερός υποστηρικτής του Μιλόσεβιτς, ο οποίος ανατράπηκε το 2000.

Η πρωτεύουσα της πΓΔΜ «έχει γίνει μία περιοχή στην οποία παρέχεται χρηματοδότηση και βοήθεια για παραμυθάδες και ληστές από ολόκληρη την περιοχή, για τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι η συνεργασία τους με τους αλλοδαπούς είναι ο μόνος τρόπος να έρθουν στην εξουσία», δήλωσε ο υπουργός Βούλιν στην εφημερίδα Vecernje novosti.

Ο Βούλιν σχολίασε τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ με έναν από τους ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης Ντράγκαν Τζίλας. Όπως ανακοίνωσε η Συμμαχία για τη Σερβία (SZS) τη Δευτέρα, ο Ζάεφ και ο Τζίλας συζήτησαν, μεταξύ άλλων, «για την τρέχουσα κατάσταση στη Σερβία και τις διαμαρτυρίες των πολιτών τους τελευταίους δύο μήνες».

«Η σταθερή θέση του προέδρου Α.Βούτσιτς ότι δεν θα αποδεχόταν την ηγεμονία των (ξένων) πρεσβευτών, τον έφερε αντιμέτωπο με επιθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών. Τα Σκόπια έχουν γίνει ένας χώρος από τον οποίο οργανώνονται οι επιθέσεις εναντίον της Σερβίας και του προέδρου της, και θα παραμείνει έτσι», υπογράμμισε ο Βούλιν.

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε χθες ότι δεν είχε «τίποτα εναντίον» της συνάντησης μεταξύ του Ζάεφ και του Τζίλας. Ωστόσο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κάποιοι άλλοι αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες ήταν παρόντες στο δείπνο».

Ο Βούτσιτς και άλλοι αξιωματούχοι, καθώς και τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, αποκαλούν συχνά τον Τζίλας, πρώην δήμαρχο του Βελιγραδίου, «αμφιλεγόμενο επιχειρηματία» ή «μεγιστάνα».

«Αυτό είναι εντάξει. Οι συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι εντάξει. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός (Τζίλας) ανακοινώνει τη δημιουργία του σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού κόμματος. Έχουν καταστρέψει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, και τώρα δημιουργούν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα», δήλωσε ο Βούτσιτς.

πηγη