Με πρωτοσέλιδο στο οποίο αναρωτιέται “τι είναι αυτή η προετοιμασία” η εφημερίδα αναφέρεται σε κινήσεις πολιορκίας της Τουρκίας από ΗΠΑ και Ελλάδα.
Στο κάδρο μπαίνει όλο το γεωπολιτικό παιχνίδι και τα συμφέροντα γύρω από τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις επισκέψεις κορυφαίων αξιωματούχων, πολιτικών και στρατιωτικών, των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Ειδική αναφορά γίνεται στις βάσεις των Αμερικανών στην Κρήτη, αλλά και στα σχέδια για την Κάρπαθο, ενώ σε ότι έχει να κάνει με την Αλεξανδρούπολη αναφέρεται ότι ο στόχος της εκεί βάσης θα είναι ο αποκλεισμός των Δαρδανελίων.
Aπό την Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με σχεδιασμό αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και στη συνέχεια, μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ρουμανίας, σε όλες τις χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων.
Είναι γνωστό άλλωστε, πως υφίσταται αδειοδοτημένο σχέδιο (2011), για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. ενώ στην κοινοπραξία θα συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy.
Μετά από αυτό το έργο, υπήρξαν και οι διεργασίες για την πιθανότητα δημιουργίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αποτελεί φυσικό επόμενο αυτών των σχεδίων και η οποία πιθανόν να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στην περιοχή φαίνεται ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να εγκαταστήσουν αρχικά μια στρατιωτική βάση ελικοπτέρων, τώρα πιθανόν να αναζητούν κάτι ακόμα μεγαλύτερο και πιο σύνθετο σε σχέση με το Λιμάνι και το αεροδρόμιο λόγω εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Πληροφορίες σε αμερικανικό και ελληνικό τύπο προσδιορίζουν όμως ότι το κύριο αμερικανικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Βόσπορο, και στην τεράστια γεωστρατηγική αξία που έχει, στα σχέδια εγκλωβισμού του ρωσικού στόλου Μαύρης Θάλασσας, μέρος του οποίου ευρίσκεται σήμερα έξω από τις ακτές της Συρίας.
Εάν έχουμε πιθανή εμπλοκή και σύρραξη στην Συρία για οποιονδήποτε λόγο ανάμεσα σε Ρωσία και δύση, τότε το ΝΑΤΟ θα ανασύρει το σχέδιο που έχει ήδη έτοιμο για να κλείσει στα αγκυροβόλια τον ρωσικό Στόλο, να μπλοκάρει τον Βόσπορο, και να μεταφέρει νατοϊκές δυνάμεις μόνιμα σε Βαλτική και Μαύρη θάλασσα, ενώ η ναυτική μοίρα επέμβασης της συμμαχίας SNMG2 θα περιπολεί συνεχώς στο Αιγαίο.
Η Συμμαχία ενισχύει συνεχώς την στρατιωτική παρουσίας της στη Βαλτική και Μαύρη θάλασσα.
Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι το άνευ προηγουμένου μπλοκάρισμα των Στενών, ώστε με αυτόν τον τρόπο να «κλειδωθεί» το Ρωσικό Ναυτικό μέσα στις βάσεις του και η Μόσχα να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει δια θαλάσσης τα στρατεύματά της στο εξωτερικό, όπως στη Συρία.
Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί το ιδανικό αγκυροβόλιο για όλα αυτά τα σχέδια, μιας και ελέγχει” Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, αλλά έχει και πρόσβαση στο Αιγαίο.
Δείτε το πρωτοσέλιδο:
Ερντογάν: Γιατί η Ελλάδα έχει S-300;
Ξένος πρωθυπουργός, ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη γιατί αγοράζει S-400 από τη Ρωσία, αφού η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η απάντησή του εμπεριείχε φυσικά την Ελλάδα. «Γιατί η Ελλάδα έχει S-300 και δεν της λέτε κάτι και σε μας απαγορεύεται;».
Το περιστατικό περιέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους, κατά το ταξίδι του από τις ΗΠΑ προς τη Γερμανία.
Πρόκειται για παραπληροφόρηση του Τούρκου προέδρου προς τους δημοσιογράφους, καθώς η Ελλάδα δεν αγόρασε ποτέ S-300 από την Ρωσία, αλλά τους πήρε από την Κύπρο και αποθηκεύτηκαν στην Κρήτη, μετά από απαίτηση της Τουρκίας!
Θυμίζουμε ότι οι S-300 επρόκειτο αρχικά να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Μετά τη γνωστή εμπλοκή εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο, στις 8 Φεβρουαρίου του 1999 επισκέφτηκε την Αθήνα ο τότε πρόεδρος της Κύπρου Γ. Κληρίδης, όπου αποφασίζεται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση η μεταφορά των αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ελλάδα και η ένταξή τους στον ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας-Κύπρου.
Στην ίδια συνάντηση είχε αποφασιστεί ως αντιστάθμισμα η μεταφορά στην Κύπρο αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς Tor-M1 και πυροβόλων Suzana των 155 χιλιοστών με ακτίνα δράσης 45 χιλιομέτρων.
Μετά από περιπέτειες, μυστικά σχέδια μεταφοράς και κατασκοπευτική ίντριγκα, οι S-300 κατέφτασαν και εγκαταστάθηκαν το 1999 στην 126 Σμηναρχία Μάχης στο Ηράκλειο.
Το 2001 οι S-300 μεταφέρθηκαν – ακατανόητο βεβαίως το γιατί για πολλούς – στην 138 Σμηναρχία στο Τυμπάκι. Παρέμειναν εκεί μέχρι το 2004, όταν και μεταφέρθηκαν στην 126 για τις ανάγκες τότε των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μετά από χρόνια αναμονής, η καθιερωμένη δοκιμαστική βολή έγινε στα τέλη του 2013 στο Πεδίο Βολής στα Χανιά. Η βολή έγινε με απόλυτη επιτυχία, παρουσία των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και ξένων στρατιωτικών παρατηρητών, μεταξύ των οποίων ήταν Αμερικανοί, Τούρκοι, Κινέζοι, Βρετανοί, Ιρανοί και φυσικά Ρώσοι, που είχαν και την υψηλή εποπτεία της βολής…
πηγη