Σελίδες

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Nα χαιρόµαστε τους ''συμμάχους'' μας....

Διάβαστε για να αηδιάσετε τι είπε ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης Τζέμιμς Παρντιού.
Αμα εχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς !!!!




Για την ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Μακεδονικού ζητήματος μιλά ο Τζέμιμς Παρντιού, ο οποίος σημειώνει ότι αν αυτή χαθεί, θα υπάρξει αποσταθεροποίηση στις δύο χώρες.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί ότι η λέξη «Μακεδονία» θα πρέπει να υπάρχει στην ονομασία της Φ.Δ.Μ.
Ο Παρντιού υπήρξε ένας από τους διαπραγματευτές για την ειρήνευση στο Βαλκάνια, τη δεκαετία του '90. Μεταξύ άλλων, υπήρξε διαμεσολαβητής των ΗΠΑ για τη συμφωνία του Ντέιτον που τερμάτισε το τετραετές πολιτικό πλαίσιο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1995), συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο (1999-2001) και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην Οχρίδα Συμφωνία επισφράγισε τη λήξη των εχθροπραξιών μεταξύ Σλαβομακεδονών και Αλβανών στη Φ.Δ.Μ. (2001).
Μιλώντας στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle, δήλωσε πιο αισιόδοξος από ποτέ για την επίλυση του ονοματολογικού. «Πιστεύω ότι οι δύο πρωθυπουργοί σε Αθήνα και Σκόπια δείχνουν να ενδιαφέρονται πραγματικά να λύσουν το ζήτημα. Πιστεύω ότι οι ηγεσίες και οι δυο χώρες βλέπουν το πλεονέκτημα της συνεργασίας. Και πιστεύω αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί αυτή η διαφορά, δεδομένου ότι είναι φυσικό οι δύο χώρες να επιδιώξουν να συνεργαστούν σε οικονομικό επίπεδο και σε άλλα θέματα. Έναι μια "μαγική στιγμή" για να λύσει το ζήτημα και το ελπίζω έντονα. Αν επιλυθεί το ζήτημα αυτό, πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει επιβράβευση και για τις δύο χώρες », συμπλήρωσε.
Για την Φ.Δ.Μ., συνεχίζει, αυτή η επιβράβευση θα είναι κατά κανόνα η είσοδος στο ΝΑΤΟ, ενώ όσον αφορά την είσοδο στην ΕΕ, ανέφερε ότι οι διαδικασίες είναι πιο πολύπλοκες και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Για την Ελλάδα ωστόσο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η επιβράβευση. «Αυτό το γνωρίζουν οι διαπραγματευτές. Αλλά ως προς αυτό πιστεύω μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ και οι ΗΠΑ ".
Αν και η ιστορική ευκαιρία για επίλυση του θέματος θα έχει ως συνέπεια την αποσταθεροποίηση των δύο χωρών, εκτιμά ο κ. Παρντιού, σημειώνοντας ότι και η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει κάποια τιμή για τις δύο χώρες.
«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ ατυχής να αφήσει αυτή την ευκαιρία να χαθεί και να μην επιλύσει το ζήτημα εδώ και τώρα», σημειώνει. «Νομίζω ότι πρέπει να αποδεχθεί (σ.σ. η Ελλάδα) ότι η λέξη« Μακεδονία »θα πρέπει να βρίσκεται κάπου στο όνομα. Προσπαθήστε να υποδείξετε σε μια χώρα που θα είναι το όνομά της και αυτό είναι λίγο αλαζονικό », πρόσθεσε.
Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχουν εναλλακτικές και ότι τελικά «είναι ζήτημα πολιτικής θέλησης των δύο ηγετών που απαιτεί όμως και πολιτική θάρρος, διότι αμφότεροι έχουν αντιπολίτευση, που θα επιδιώξει να παρουσιάσει αρνητικά οποιαδήποτε συμφωνία ανατρέφοντάς την σε ένα σημαντικό θέμα. Αν όμως τελικά εκδηλώσουν την θέληση και το θάρρος τότε αυτό θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών ».
Ο ρόλος της Ελλάδας στην Βαλκανία την δεκαετία του 90
Ο κ. Παρντιού μίλησε για το ρόλο της Ελλάδας στην Βαλκανία κατά την δεκαετία του 90. «Μετά την πτώση της Γιουγκοσλαβίας η Ελλάδα ήταν μια πολύ σημαντική χώρα για τα βαλκάνια. Η Αθήνα ήταν μια συνεργάσιμη δύναμη για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή. Προφανώς είχε καταλάβει ότι ήταν προς το συμφέρον της να τερματίσει τις εχθροπραξίες στην Βαλκανία. Έπαιξε έτσι ένα θετικό και εποικοδομητικό ρόλο καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προχώρησαν », δήλωσε ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης. Πάντως, θυμάται ειδικά μια έκτακτη διαδρομή του Ρίτσαρντ Χολμπρούκ, επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής για την ειρήνη στη Βοσνία, στην Αθήνα το 1995, προκειμένου να συζητήσει κατ 'ιδίαν με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου το θέμα της άρσης του ελληνικού οικονομικού εμπάργκο στη Φ.Δ.Μ.Μ. Το ταξίδι αυτό, όπως λέει, ήταν σημαντικό για την ειρηνευτική πορεία στη Βοσνία καθώς και για την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
Δεν υπήρξε η ονομαστική «ούτε μια στιγμή» στην Οχρίδα
Αναφορικά με την Συμφωνία της Οχρίδας (2001), που αποτελεί ορόσημο για την ΠΔΓΜ, ο Τζέιμς Παρντιού υπογράμμισε ότι η διαμάχη με την Ελλάδα για τον ονοματολογικό ρόλο δεν παίζει κανένα ρόλο, δεδομένου ότι αντικείμενο της συμφωνίας ήταν η λήξη των εχθροπραξιών μεταξύ της Αλβανικής μειονότητας και της σλαβομακεδονικής πλειοψηφίας.
«Αυτοί οι δύο χρησιμοποίησαν το όνομα της χώρας, όπως ορίστηκε στην σύνταξή της. Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση που αφορούσε την Ελλάδα. Δεν υπήρξε το ζήτημα του ονόματος ποτέ στις διαπραγματεύσεις, ούτε μια στιγμή από όσο μπορώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου. Αλλά και εγώ ο ίδιος ως διαπραγματευτής δεν έβλεπα το συμφέρον να θέσω ένα θέμα που ήταν σαφώς συγκρουσιακό χαρακτήρα και να το φέρω στις διαβουλεύσεις. Προσπάθησε να αποτρέψω ένα πόλεμο και δεν έβλεπα το λόγο να θέσω ένα μεγαλύτερο, εξωτερικό θέμα που αφορούσε τις σχέσεις της Αθήνας με τις Σκοπίες. Και αυτό δεν έχει μεταβληθεί », δήλωσε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ακόμη ότι ήταν σωστό να μην ανοίξει τότε το κεφάλαιο του ονοματολογικού σκοπού


 newsthessaloniki.gr